Fastighets elva avdelningar ska upphöra och bli fem regionkontor med minskad administrativ personal. I dag finns det drygt 25 administrativa tjänster på avdelningarna, och det kommer att finnas runt tio på regionkontoren. All administrativ personal blev uppsagd 1 november, om man har rätt kompetens kan man erbjudas ny anställning på regionkontoren utifrån anställningstid.

Peter Meyrold, 44 år, är en av de drabbade. Hans arbetsplats Fastighets i Norrköping kommer att upphöra. Närmsta regionkontor hamnar i Örebro, drygt elva mil från hemmet.
– Visst skulle jag vara intresserad av jobb, men det är pendlingen som är svårigheten. Min uppsägningstid går ut 30 april, men jag är inte så jätteorolig för framtiden. Jag tänker nog söka mig utanför branschen och jobba inom försäljning.
Före årsskiftet ska besked komma om vilka som får stanna inom Fastighets, och vilka som blir utan jobb.

De anställda kan få omställningshjälp genom kollektivavtalet. Dessutom betalar Fastighets flytthjälp om man vill flytta till jobbet, eller pendlingsbidrag under en övergångstid.
– Lite grädde på moset utöver det omställningsavtal som finns. Det kommer även att finnas annat som är anpassat till individen, säger Hans Öhlund, Fastighets förbundsordförande.

Handels ombudsman Hans Rosengren har orsaken till Fastighets omorganisation klar för sig.
– Skälet är uppenbart, det finns inte pengar helt enkelt. De har tappat medlemmar rätt så rejält.

Regionkontoren kommer att ligga i Eslöv, Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Örebro. Dagens elva avdelningar ligger i Borås, Eslöv, Gävle, Göteborg, Luleå, Norrköping, Stockholm, Sundsvall, Västerås, Växjö och Örebro. Förbundskontoret drabbas inte av uppsägningar.