– Vin och mat hör ihop. Försäljningen kommer ju inte heller ske inne i butiken och det är inte vi som jobbar nu som ska sköta den, säger Birgitta Annemar.

Konceptet är inte nytt. Men görs lite olika. På Ica Supermarket vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm är tanken att man ska bygga upp en restaurangdel utanför butiken, där förbutiken ligger i dag. Ny personal kommer att anställas. Handlaren Håkan Lönnberg har ännu inte bestämt om personalen enbart kommer att jobba i restaurangdelen eller även i själva butiken.

Först i oktober kommer beskedet om butiken får tillstånd att sälja alkohol av tillståndsmyndigheten. Men det är troligt att det blir så. Stadsdelsförvaltningen har sagt ja.

På Ica Kvantum i Liljeholmen har man erbjudit ett glas vin till en ost- eller charktallrik i drygt två år. Här ligger restaurangdelen, charkdisken och en bar inne i butiken. De anställda som serverar alkoholen jobbar även i charken. De har fått vinutbildning.
– Jag tycker att det fungerar jättebra. Innan jag började inom handeln jobbade jag som kock. Mat och vin hör ihop. Det är kul att butiken satsar på det. Det har aldrig blivit något stök i butiken. Vi säljer bättre viner till mat, säger Rickard Lindgren som jobbat i butiken sedan den öppnade för tre år sedan.

Mikael Ekberg är försäljningschef för färskvaror på Ica Kvantum i Liljeholmen.
– Vi har alltid haft ambitionen att gå åt restauranghållet. Vi har också en kock som jobbar i butiken. Vi vill ge kunden en större upplevelse, säger han.

Enligt honom har de aldrig haft en alkoholrelaterad incident i butiken.
– Det är inte ett ölhak. Vinerna är ganska dyra. Man tar ett, kanske två, glas går vidare till bion, teatern eller hem och lagar mat, säger Mikael Ekberg.

Coop Extra vid Medborgarplatsen i Stockholm har tidigare sålt alkohol. Men gör inte det längre. Restaurangdelen som ligger utanför butiken har tagits över av en annan aktör.

Fakta

Ingen trendFem till tio Ica-butiker serverar alkohol. Det finns inga exakta uppgifter då beslutet är upp till varje Ica-handlare.

13 av Coops egna butiker eller stormarknader serverar alkohol. Det sker i separata restaurangdelar utanför butiken.

På Axfood, som har Willys, Hemköp och Tempo, finns det ingen Hemköpsbutik eller Willys som serverar alkohol. Tempo drivs av franchisetagare.