Att anställda i livsmedelsbutiker serverar vin är inte nytt. Men serveringen ser olika ut – och det har betydelse för de anställdas löner.

De som jobbar inom restaurang har Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal. De som jobbar i butik har Handels avtal. Handels avtal ger högre lön och ob-ersättning.  Vilket avtal som gäller dem som serverar alkohol i en butik beror på vad som är arbetsplatsens huvudsakliga verksamhet.

Det betyder att den som bara jobbar i restaurangdelen har Hotell- och restaurangfackets avtal. Så är det för de Coop-anställda som serverar vin och en matbit till kunderna. Är serveringen i stället en integrerad del av butiken och de anställda även har andra butiksuppgifter då gäller Handels avtal.

Så är det på Ica Kvantum i Liljeholmen. Det är därför Balen Maolod har högre lön och ob än de som jobbar på Coops restauranger.  
När Handelsnytt är på besök har Balen Maolod det lite stressigt. Klockan är halv fem en löningsfredag och redan har ett tiotal satt sig i baren, som består av ett stort svart högt bord med levande ljus och sittplatser för ett tjugotal gäster.
– Jag jobbade i restaurangbranschen tidigare, men ville byta miljö. Lönen är ju också bättre. Det här är roligt. Man kan rekommendera olika maträtter som passar till olika viner.

Alla anställda vi pratar med tycker att baren är ett trevligt inslag i butiken.
– Topp, säger Sandra Loön, som jobbar i salladsbaren, granne med baren.
Även Rickard Lindgren, brödansvarig, tycker att baren fungerar bra.
– Det är kul att butiken satsar på det, säger han.

Fakta

Ingen trend

5 till 10 Ica-butiker serverar alkohol.  Ica supermarket vid Medborgarplatsen i Stockholm har nyligen ansökt om serveringstillstånd. Serveringen ska ske i en restaurangdel utanför butiken. Det är inte bestämt om de nyanställda bara kommer jobba i restaurangen eller även i butiken.

13 av Coops egna butiker eller stormarknader serverar alkohol. Det sker i separata restaurangdelar utanför butiken. De anställda omfattas av Hotell- och restaurangfackets avtal för restaurangpersonal.

Ingen Hemköpsbutik eller Willys serverar alkohol.