Vi träffas på hennes favoritrestaurang på Södermalm i Stockholm. När jag kommer sitter hon redan bänkad vid ett av de höga små runda barborden.
– Jag är alltid tidig, vilket kan göra folk nervösa för de tror att de kommit försent, säger hon lite urskuldande.

I dagarna släpps hennes tredje album, Ett år av tystnad. Och i samma veva även boken Min inre röst. Sara Varga förklarar att idén till boken kom från förlaget som hörde av sig och ville att hon skulle skriva om sig själv, sina dikter, låttexter och tavlor.
– De hade följt mig flera år och var nyfikna på vem jag var. Efter några möten kände jag att det var en bra idé.

I princip hela sitt liv har hon dansat, sjungit, målat och skrivit. Genombrottet kom med låten Spring för livet som hon tävlade med i Melodifestivalen 2011. Även om den inte tog hem segern i tävlingen har den vunnit en särskild plats i mångas hjärtan. Kanske framför allt på grund av budskapet i texten – du kan inte alltid rädda kärleken, däremot ditt eget liv genom att gå.

Sara Varga berättar att hon skrev låten efter en jobbig relation, men vill inte gå närmare in på det nu.
– Alla har vi haft perioder i våra liv som inte har varit så bra, även jag. Jag har förstått att många har hittat ett stöd i låten och det känns jättefint, säger hon.

Precis som de flesta barn var även Sara Varga väldigt kreativ när hon liten. Skillnaden mellan henne och många av oss andra är att hon fortsatt vara det och även trott på sig själv. Några utbildningar har det däremot inte blivit. Det hon kan har hon lärt sig själv.
Förutom sångkarriären, och böckerna målar hon tavlor. Till en början var det enbart för hemmabruk, men så småningom började hon få förfrågningar och anbud. Ett av dem kom från Electrolux som vill använda en av hennes målningar till tryck på bord, brickor och fondvägg i ett kök.
– Jag tycker ju att mina tavlor är väldigt fina så det var ju jättekul. Nu finns det ett Sara Varga-kök.

Det finns ju de som pluggar i flera år för att bli designers, men som aldrig fått den frågan. Vad skiljer dem från dig?
– Jag tror att många lyssnar för mycket på vad andra säger och tycker. Jag har några personer som jag litar på och som jag vänder mig till om jag vill ha en annan åsikt om det jag gör.
– Det finns alltid dem som stör sig på en. Folk som säger typ ”gud vad du är dålig och ful”. Jag brukar tänka att det är synd att de intresserar sig så mycket för mig, vad jag gör och vill få mig att må sämre, i stället för att lägga fokus på sig själva.

Var självförtroendet kommer ifrån vet hon inte riktigt. Antagligen är det en blandning av allt möjligt – som att hon vuxit upp med två familjer, aldrig ingått i en kärnfamilj, att hon har sex systrar och att hon tidigt fick ta egna beslut och ta ansvar för sitt liv.
– Dessutom har mina föräldrar alltid stöttat mig, även min låtsasmamma och låtsaspappa, trots att de inte visste vart jag var på väg.

Jantelagen har hon alltid trotsat. Sara Varga berättar om en lektion i skolan när hon var runt tio år. Den handlade om författaren Aksel Sandemoses tio budord, där det första lyder ”Du skall icke tro att du är något”.
– Jag kände bara – usch vad hemskt, så tycker inte jag. Klart man måste få tro på sig själv och tycka att man är bra. Sedan dess har det varit min röda tråd i livet. Jag lyssnar mycket på min magkänsla och vågar säga ifrån när det inte känns rätt.

Hon berättar också att hon tidigt hade en önskan om att bli chef – mest i meningen att få bestämma över sig själv.

Det finns många jobb där det inte är möjligt, hur känner du inför det?
– Även om man har en chef på jobbet kan han eller hon inte bestämma allt. Vad man ska äta, göra på fritiden eller hur man ska må.

Har du några råd att ge?
– Våga måla. Köp en gitarr. Börja springa. Vad det än är du går och drömmer om så går det att ta tag i. Och framför allt – tro på dig själv.

Fakta

Sara Varga

Ålder: 30 år.

Familj: Sambon och musikern Lars Hägglund och chihuahuan Molly.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Aktuell: Med tredje albumet Ett år av tystnad och boken Min inre röst på förlaget Syneidos.

Genombrott: Slog igenom med låten Spring för livet som hon tävlade med i Melodifestivalen 2011.

Bakgrund: Gick IT-linjen på Åsö Gymnasieskola 1998--2001. Upptäcktes av Woodstockproducenten Steven Dwire som resulterade i albumet Faith, Hope and Love (2008). Kom på en niondeplats i Melodifestivalen 2011, gav samma år ut albumet Spring för livet. Debuterade som författare 2007 med boken Från groda till prins.