Han är muskulös, tatuerad och utstrålar aggressivitet och självsäkerhet. Zlatan var dålig i skolan men blev framgångsrik ändå. Han är bilden av framgång för många unga män.

I Kina däremot brukar reklamen för rakhyvlar visa affärsmän. Bilderna på dem är när de leende skakar hand i glasklädda konferensrum uppe i skyskrapor.

Kanske har det något med den pragmatism, sinne för det praktiska, som präglar hela Kina. Det finns bara en Zlatan, men vem som helst kan plugga och bli affärsman eller något annat framgångsrikt yrke.

Det är också mycket viktigare att tjäna mycket pengar i Kina än i Sverige. En undersökning fann att nästan 70 procent av kvinnorna i Kinas storstäder krävde att mannen måste äga en lägenhet innan de kan tänka sig gifta sig. En svensk kille behöver ingen bostadsrätt för att få hångla. Men samtidigt växer därför många svenska män aldrig upp och tar ansvar för sina liv.

Problemet för kinesiska pojkar är att med det mansidealet måste de tävla på tjejernas spelplan. Kinesiska ungdomar förväntas ofta ägna all sin tid åt plugg. 15 timmar om dagen är inte ovanligt. Pojkarna får skäll av sina föräldrar om de vill gå ut och leka eller spela fotboll. Men vad hjälper det när flickor mognar tidigare, verkar ha större tålamod för råplugg och därmed får bättre betyg. En journalistbekant Lara Farrar gjorde en intervju med 16-årige Wan Zhongni i Shanghai. Han berättade hur han längtade efter att få spela basket. Kinesiska pojkar är ofta synbart fysiskt mer tafatta än svenska killar i samma ålder. ”Jag känner att jag saknar manlighet. Samtidigt fjäskar lärarna för tjejerna. De säger att de pluggar hårdare och skriver finare medan killarna bara bråkar. Vi pojkar är förtryckta! klagar han.

Så vad är en riktig man? Lösningen vore kanske om idealen både i Sverige och Kina kunde hamna någonstans mellan macho-Zlatan och plugg-Wang?

Ola Wong
Frilansjournalist bosatt i Peking, Kina