Först var det Fiskarnas och nu är det Musikernas tur. Båda är mindre a-kassor som inte klarar av att hålla ihop sin verksamhet och i stället plockas upp av Handels a-kassa. Beslutet att ta över Musikernas tas i dag, den 20 september. Mycket talar för att det blir så.
−Det är av ideologiska skäl. Vi vill inte att en a-kassa ska gå i konkurs. Det har aldrig hänt och vi vill inte att det ska hända, säger Kim Sandberg som är föreståndare för Handels a-kassa.

Bakgrunden till att Musikernas a-kassa väntas gå ihop med Handels är att deras a-kassa har tappat två tredjedelar av sina medlemmar. Orsaken är de försämrade villkoren i arbetslöshetsförsäkringen.

De återstående 1 107 medlemmarna kan nu i stället glädjas åt hälften så stor medlemsavgift till a-kassan om fusionen blir av. Från 444 kronor till 222 kronor. 

En av medlemmarna i Musikernas a-kassa är gitarristen Matti Norlin. Han har bara hört att saker är på gång med a-kassan, inte att den kan tas upp av Handels.
− Men det låter bra att det är en mindre avgift. De har väl ändå ingen insyn i förbundet och det är väl samma regler på a-kassan för alla, säger han.

För Handels medlemmar i a-kassan väntas ingen förändring ske. Trots att Musikerna har en konstant arbetslöshet på 35 procent.
− Det innebär vissa kostnader för oss, men inte i en sådan omfattning att vi behöver höja avgiften, säger Kim Sandberg.

Handels tar i så fall över personalen som består av tre och en halv tjänst. Om de sedan väljer att börja jobba på Handels a-kassa återstår att se.