Niclas Eriksson pratar om elektronikbranschen som ett stålbad där bara några få kommer stå pall. För att trygga Elgigantens plats måste företaget bland annat se över bemanningen i butikerna. Det enligt principen fler anställda på plats när kunderna vill handla och färre när kunderna inte är lika köpsugna.
– Det är ett krav från marknaden, säger Niclas Eriksson.

Handels är kritiskt till agerandet. Ombudsmannen Mikael Willman var med och förhandlade när sju heltidare på Elgiganten i köpcentret Mobilia i Malmö tvingades ner i tid.
– Vi tycker givetvis att detta är fel väg att gå. Vi har också betonat att beslutet går stick i stäv med Svensk Handel och Handels gemensamma ambition att fler heltider ska eftersträvas. Detta står även i det nya kollektivavtalet, säger Mikael Willman.

Stellan Bilén, klubbordförande på Elgiganten Mobilia, har deltagit i förhandlingarna.
– Vad skulle vi sätta emot? Arbetsgivarens rätt att organisera och leda arbetet går alltid först, säger han.

Han är besviken. Inte på hur Elgiganten har skött det hela. Utan på att Elgiganten och andra företag som Akademibokhandeln och Stadium gör så här mot personalen.
– Vi kan ju inte ens vinna i domstol. Kanske är det dags att se över lagen om anställningsskydd? Man kan inte leva på en deltid. Då söker man sig vidare. Särskilt i vår konkurrensutsatta bransch, elektronikbranschen, borde kunnig personal verkligen efterfrågas, säger Stellan Bilén.

Han har fått gå ner till 70 procent som de flesta andra heltidare fick göra. Men några har fått sin heltid rejält kapad, till 17 procent.
– Det är tufft, säger Stellan Bilén.

Niclas Eriksson betonar att personalen är oerhört viktig för Elgiganten men att företaget måste anpassa sig efter marknaden – och Elgiganten har en egen akademi som både hel- och deltidare kan gå för att utvecklas.
– Sen har vi många studenter som jobbar och för dem är det ju perfekt att jobba deltid. Kan man jobba fredagkväll och helger finns också möjligheten att få fler timmar. Kanske kan den som vill ha fler timmar även jobba på andra butiker? Sådant kan man titta på för att hitta en plattform för de anställda.

Fotnot: Stellan Bilén hänvisar till sommarens två domar i Arbetsdomstolen. Handels förlorade mot Kicks och Polarn O. Pyret. Företagens rätt att organisera gick före deltidares rätt till fler timmar.

Fakta:

Omorganiseringen berör hela ElgigantenHur många butiker som omvandlar heltider till deltider vet vd Niclas Eriksson inte på rak arm. Men tänket om fler anställda på plats när kunderna handlar gäller alla Elgiganten 49 egna butiker, säger han.

Elgiganten har även 21 franschisebutiker.

De nyöppnade butikerna har ofta färre heltider. 

Fakta:

12 heltider blir 5 samtidigt blir antalet anställda fler

På Elgiganten Mobilia jobbade innan omgörningen 31 personer i butiken, 12 av dem hade heltid. Efter omgörningen ska 38 personer jobba i butiken, 5 av dem på heltid.