Hallå där, Linnea Schibbye Steiner, mejeriansvarig på Coop Forum i Vinsta Stockholm och gift med journalisten Martin Schibbye som nyligen släppts efter drygt ett år i etiopiskt fängelse.

När Handelsnytt träffade dig i december berättade du om hur du föreställde dig att du mötte din man på Arlanda. Det blev inte riktigt så. Vad hände?
Martin åkte från Etiopien till Istanbul. När han kom fram ringde han mig och sa: Kom. Jag satte mig på första bästa flyg. Det var helt underbart att träffa honom igen. Men det blev ändå en slags återförening igen på Arlanda. Det var ju då han damp ner på svensk mark.

Du besökte din man i fängelset. Hur var det?
Vi var många och mycket skulle hinna diskuteras, men det har varit jätteskönt att bara få ses. Och det var en kvinnlig polis där som var jättegullig. Hon såg till att Martin och jag fick tio minuter ensamma. Hon stod lite avvaktande i dörröppningen.

Under den tid din man satt fängslad var du tvungen att hemlighålla information för hans säkerhet. Hur lyckades du med det?
Jag visste att om jag säger någonting som kan uppröra den etiopiska regeringen kan det skada Martin. Jag var jätterädd för det. Men visst ibland var det svårt, särskilt att inte kunna prata med mina närmaste vänner eller berätta saker för Martins bästa vänner. Men ju färre som kunde försäga sig desto bättre.

Hände det att du sa saker som inte gillades?
Till en amerikansk tidning berättade jag att det fanns råttor i fängelset. Det var inte populärt. Det blev ett jäkla liv och jag var rädd.

När tror du att vardagen är tillbaka?
Det har varit intensivt de senaste dagarna. Men det börjar avta. Nu vill jag försöka hitta tillbaka till mitt liv. Mina vänner och så. Martin kommer ge sig ut på reportageresor igen i framtiden. Det är det han brinner för. Men jag tror inte att han kommer åka på så långa reportageresor som tidigare.

Hur har du orkat?
Jag vet inte. Men jag har lärt mig att jag klarar mycket mer än vad jag trodde. Det känns tryggt. Men det är klart att det har varit jättejobbigt. I maj kom en trötthet som jag aldrig känt förut och blev inte piggare hur mycket jag än sov. Jag tappade mycket hår. Jag blev sjukskriven på halvtid och är det till och med oktober, sen får vi se. Jag har fått ett enormt stöd från jobbet.
 
Du fick beskedet om att Martin hade tillfångatagits på väg hem från en campingsemester. När vi sågs stod campingutrustningen kvar i hallen. Hur är det nu?
Jag tog ner den i augusti. Jag använde den då och tänkte att nu är det dags!