− Jag satt och letade en bra ränta för ett bilköp, när min far undrade om jag inte kunde kolla med facket. Då hamnade jag på hemsidan, såg modellannonsen och tänkte att det där kan jag ju skicka in. Det var egentligen bara för skojs skull, för att se om man fick någon respons.
Det fick hon. Det blev en resa från lägenheten i Kumla till en fotostudio i Stockholm för en heldag framför kameran.
− Det var det roligaste jag gjort på länge faktiskt. Jag fick leva ut mitt sätt att vara.

Vardagen spenderas däremot inte framför linsen, även om fler modelljobb inte skulle sitta fel. Evelina Hansson hittas i stället på den nyöppnade butiken Companys i Örebro. Efter att ha jobbat på stadens båda Brothers & Sisters-butiker bytte hon butik när chefen slutade.
− Den chefen tyckte jag väldigt bra om. Jag har alltid sagt att om han slutar så slutar jag.
Att kastas in i något nytt är inte främmande för Evelina Hansson. Innan butiksgolvet har hon hunnit med flytten från Mantorp via Falkenberg, tidiga morgonar på en kakfabrik och tre år som ungdomsledare inom kyrkan. Hon kom också in på en chefsutbildning inom handeln till hösten, men valde att tacka nej.
− Jag insåg att jag kanske inte vill hålla på med handeln hela livet.

Likt nya jobbet gick vägen till facket också via Brothers & Sisters. Den gången på butiken i köpcentret Marieberg. Medlemskapet visade sig behövas när Evelina Hansson insåg att hon fått för lite lön i två års tid. Då propsade arbetskompisarna på att hon måste ta hjälp av facket. Snart fick hon hjälp och pengarna kom in på kontot.

I dag är det Evelina Hansson själv som propsar på hur viktigt facket är.
− Det är en trygghet. Skulle det vara någonting så har man dem i ryggen. Jag har tjatat på två kollegor att de ska gå med i Handels. Dels för att de kan få fel lön och så, sedan för deras anställningsformer. Men jag har inte riktigt lyckats få med dem.

Kanske har det med hennes vilja att stå upp för de svaga, drömmen är att arbeta med placering av adoptivbarn. När och om det sker får framtiden avgöra. Tills vidare blir det att ta den nyköpta BMW:n till butiken i Örebro. Trots att det aldrig blev någon bra ränta.

Fakta

Namn: Evelina Hansson
Ålder: 29 år.
Arbetsplats: Companys i Örebro.
Aktuell: En av Handels nya fotomodeller.