Detta är första meningarna i ett pressmeddelande.
Wow! Och så är jorden rund också, har jag hört.

Nej, det där var billigt, det är lätt att hacka på forskare för att de kommer fram till det som är sunt förnuft. Vad vore vi utan forskning som verkligen gav oss argument för vårt ”sunda förnuft”?

Att vi måste röra oss i vår vardag begriper nog de flesta. Ändå sitter jag här, vid dataskärmen. Och ofta tar jag hissen och rulltrappan.

Nu jobbar forskare på KTH med att omdesigna den vardagen. Att flytta skrivaren till andra änden av kontoret är gammal skåpmat (och så tråkigt att klockorna stannar, enligt den citerade forskaren. Nu handlar det om att sätta datorn vid träningscykeln och i-paden vid roddmaskinen).

Det har varit så stort fokus på att ta bort skadliga rörelser, så nu behövs designforskning för att göra vardagen mer fysiskt krävande.

Andra forskare har kommit fram till att vi människor mår bra av att vistas i naturlig miljö, särskilt i lövskog. Man provocerade fram stressreaktioner hos friska personer och såg att de som fick återhämta sig i en virtuell natur gjorde det mycket bättre än en kontrollgrupp. Den konstgjorda naturen var komplett med ljud av porlande vatten, rasslande löv och skönsjungande fåglar. Minus irriterande myror och andra småkryp, antar jag.   
 
Men om nu stillasittandet är en hälsofara är det väl utmärkt att läsplattor och smarta telefoner gör att vi kan jobba överallt. Om vi bara omdesignar vardagen lite, så att det blir det mindre risk för arbetsskador.

Eliminera lyktstolpar och annat vi kan krocka med när vi är ute och jobbar till exempel. För att inte tala om omotiverat utplacerade träd.

Carita Portuondo Andersson
Frilansande journalist