– Jo, men det känns viktigt att lyfta fram mina och mina kollegors erfarenheter från arbetslivet. Arbetarna behöver höras, förklarar Jenny Lindblom från frisörsstolen där hon får sitt hår färgat i blont, utväxten ska bli mörkare och så ska det förtjockas.

Arbetarna behöver ta sitt arbetsliv i egna händer också. 
– Många går och klagar på att saker är fel. Det gjorde jag också, men jag sa ifrån. Eftersom jag visade framfötterna frågade mina kollegor efter ett tag om jag inte kunde engagera mig fackligt. Nu har vi en klubb och ju mer vi läser på om lagar och avtal desto mer kan vi kräva och ledningen tog plötsligt till sig det vi sa.

Det första Jenny Lindblom gjorde som klubbordförande var att sätta upp en lapp på jobbets anslagstavla. ”Hur mycket lön tror du att din chef skulle vara villig att betala dig utan kollektivavtal? Gå med i Handels.” Cheferna blev nervösa. Kollegorna gick med.

Det är ett år sedan nu. Klubbens lista på saker att göra har varit lång. Ett akut problem är att fixa lokaler. Nu sitter de i rum där väggarna delvis är av glas så den som går förbi kan se vilka som sitter där och rummet ligger anslutning till tjänstemännens och chefens rum.
– Inte direkt inbjudande för samtal i förtroende, säger Jenny Lindblom.

Att vi blev förvånade när hennes mejl dök ner i redaktionens mejlbox kan Jenny trots sin egen frimodighet förstå.
– Arbetare vågar inte prata. De är rädda att förlora jobbet. Jag kan förstå det.  Det har hänt att mina kollegor ringt till den fackliga rådgivningen Handels Direkt i stället för att gå till oss. De vågar inte ens ta det med oss. Då vet ju vi på jobbet.

Jenny Lindblom är inte den som bangar att säga sin åsikt och hon kommer från ett hem fast förankrad i den fackliga rörelsen. Ändå tog det henne tre år att säga ifrån på sitt eget jobb. Det kan ha att göra med att hon först bara jobbade fem timmar i veckan, vilket successivt har ökat till dagens 30 timmar.
– Det är ju så. Många jobbar få timmar, andra ska vidare och orkar inte bry sig. Men det här är ett jobb jag vill ha länge. Jag är här för att stanna och facklubben är inne för det här på lång sikt.

Fakta

Namn: Jenny Lindblom
Ålder: 31 år
Arbete: Ica Maxi Råå i Helsingborg. Jobbar i kassan, förbutiken, caféet och minihuset, där barn kan leka medan föräldrarna handlar.
Aktuell med: Sa ifrån och bildade fackklubb.
Tips: Det behövs en som driver på arbetet med klubb men sedan när bollen är i rullning går det av sig själv. Har du ingen klubb ring den fackliga rådgivningen Handels Direkt på 0771-666 444.