För fyra år sedan bestämde sig Karlstadsbon Berit Högman och hennes familj att de skulle leva mer klimatsmart. Att dela bil med andra blev ett sätt.
– Det är fantastiskt. Vi kan välja en större bil med dragkrok eller en mindre när vi behöver det. Och så har det ju blivit så att jag cyklar  mer.

Berit Högman sitter i riksdagen för Socialdemokraterna och är Handelsmedlem. Hon veckopendlar till sitt jobb i Stockholm och då blir det tåg. Men hemma blir det oftast bil genom Karlstads bilkooperativ.
– Kollektivtrafiken här i Värmland är begränsad och bygger inte på fritidsintressen. Då får man ta bilen, säger hon.

Innan familjen bestämde sig för att leva mer klimatsmart hade de två bilar, i en familj med fyra personer och fyra körkort. Samtidigt är de en aktiv familj med många olika intressen; idrott, friluftsliv, föreningsliv och släkt som bor lång borta.
– Vi har en liten bil kvar, säger hon.

När hon ska använda Karlstads bilkooperativs bilar tar hon cykel. Tio minuter bort ligger garaget där bilpoolens bilar står. Bokning sker via nätet och kostnaden för bilkörandet betalas via faktura en gång var tredje månad. När det är viktigt för henne att få tillgång till bil ser hon till att boka i god tid.
– För mig är det till exempel när hjortronen mognar i slutet på juli. Andra gånger kan jag vara mer flexibel och anpassa mig, säger hon.

Några problem kan hon inte se. ”Friheten” att ha en egen bil är dyr. Samtidigt är det personligare än att hyra en bil på macken.
– Det känns tryggare, man blir bekant med bilarna. Dessutom är det en social grej; någon gång per år träffas vi och tvättar och sköter om bilarna och äter tillsammans.
– Vi har också ett faddersystem. Jag och en till hade hand om en av bilarna ett tag, och då såg vi till att den kom till besiktningen och till bilverkstan när det behövdes.

En anledning till att Berit Högman valde Karlstads bilkooperativ var för miljötänket: Man ska välja rätt färdmedel vid rätt tillfälle och då är det inte alltid bil som är bäst. Ibland kan det vara kollektivtrafik eller kanske taxi. Därför har bilpoolsmedlemmarna rabatt hos ett taxiföretag.
– Vi försöker också ha det miljövänligaste bränslet, etanol och bensin, som det går att ha här. Biogas fungerar inte i Värmland, det finns för få mackar för det, säger Berit Högman.
– Jag skulle önska att det var mycket mer så att man delade på saker som man sällan behöver, det kan vara gräsklippare och andra redskap. Det är mycket mer bekymmersfritt. Man måste inte äga allt.

Fakta 

Bilpooler

▶ På www.bilpool.nu finns en karta över bilpooler i landet. Bilpool.nu drivs i samarbete med Trafikverket. Informationen är dock mer än ett år gammal.
▶ Sunfleet är det största privata företaget i bilpoolsbranschen och finns på många platser i landet. www.sunfleet.com.
▶ Move About är ett företag som har elbilspooler i Göteborg, Helsingborg och på Öckerö. www.moveabout.net/se/.

Vanliga priser
Bilpool passar ekonomiskt bäst för den som kör relativt regelbundet, men inte alltför långt -- max 1 000 mil/år. Vanliga priser är 20 till 30 kr per mil (inklusive bensin) plus en timkostnad på mellan 10 och 30 kr. Till detta tillkommer ofta medlemsavgift och ibland anslutningsavgift.
Månadsavgiften ligger i de flesta fall mellan 50 och 350 kronor. Kooperativa bilpooler har ofta även en depositionsavgift på mellan 1 500 och 4 000 kronor. Du kan ofta hyra utan att vara medlem.

Räkna på bilen
På Konsumentverket kan du  räkna ut kostnaden för att äga egen bil: http://www.konsumentverket.se/bilar/Bilkalkylen/

Fakta

Berit Högman

Ålder: 54 år
Familj: Man och två barn, Jon och Johan.
Bor: Karlstad, har även en riksdagslägenhet i Stockholm där hon bor tre nätter i veckan.
Yrke: Sitter i riksdagen för Socialdemokraterna och är vice ordförande för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
Bakgrund: Ombudsman på ABF, landstingsråd i Värmland med ansvar för kultur och utbildning, ordförande i landstingsstyrelsen.

Karlstads bilkooperativ
▶ Bilen bokas via poolens hemsida.
▶ Bilarna hämtas och lämnas i bilpoolens garage. Där finns även nyckeln.
▶ Startavgift: 2 000 (fås tillbaka efter utträde) + 1 000 kronor för varje extra person som ska använda bilarna i familjen.
▶ Medlemsavgift: 250 kronor om året.
▶ Per mil: 13-18 kr/mil beroende på bil.
▶ Per timme: 10-13,50/timme.
▶ I priset ingår bensin. Medlemmarna har bensinkort som bilkooperativet står för.