Butiksjobb som butiksjobb kan man tänka, det är väl samma avtal överallt. Men nej, så funkar det inte. Nya kollektivavtal behövs hela tiden, i takt med att nya branscher växer och arbetsmarknaden därmed förändras. Läs till exempel vår granskning av second hand-branschen i senaste numret. Second hand är hett, var och varannan köper kläder (eller möbler och andra prylar för den delen) begagnat utan att blinka.

För kunderna ser alla ut som vanliga butiker, men många av dem drivs av ideella föreningar eller stiftelser vars syfte är att skänka överskottet till välgörenhet. När exempelvis Stadmissionen söker personal är annonsen utformad som om det gällde ”vanligt” butiksarbete och det som krävs för att få jobbet är erfarenhet av sådant.

Den som vill jobba i second hand-branschen ska dock se upp. Löner och andra villkor kan se radikalt olika ut. Här finns alla varianter: oavlönat frivilligarbete, lönebidrag, lön med lågt eller inget ob, eller lön enligt det vanliga kollektivavtalet för butiker, med schyst ob-tillägg och allt.

Men det måste inte vara så att föreningsdrivna butiker ger sämre betalt. Det finns faktiskt de som resonerar så här: vi vill skänka av solidaritet så måste vi visa solidaritet och ge schysta villkor till dem som säljer också.

Andra vill inte kombinera solidariteten gentemot hjälpbehövande med schysta avtal för dem som säljer. På de ställena är jobbet detsamma, men summan på lönekontot i slutet av månaden kan bli betydligt lägre.

Nu har Handels tagit tag i branschen och hoppas kunna jobba fram ett särskilt avtal för de föreningsägda second hand-butikerna. Förhoppningsvis jämnar det ut skillnaderna gentemot dem som jobbar i ”vanliga” butiker.

Det är som sagt ob-ersättningen som sätter guldkant på butiksavtalet. Men frågan är om inte det som ger extra glans är den nya skrivningen om visstidare. I våras kom nämligen parterna överens om att visstidsanställda ska få fast jobb efter ett tag. På Gekås i Ullared betyder det att 240 personer nu lämnar otryggheten med ett visstidsjobb och i stället får fast anställning. Grattis!