– Våra löner blir fortfarande fel. Varför händer ingenting? Vilket avtal gäller?, säger Pa Sarjoe Keita Baldeh, klubbordförande på lagret.

Till Icas samordningslager i Jordbro skickar Icas egna lager varor som sedan transporteras vidare till Ica-butikerna i Stockholmstrakten.

Det var i augusti förra året som ett av Proffice helägda dotterbolag tog över verksamheten för Icas samordningslager i Jordbro. Tidigare hade Bring Fringoscandia kontraktet. De hade avtal med Handels. När Proffice tog över verksamheten, ville Proffice byta kollektivavtal till Transports avtal.  Eftersom företagets huvudsakliga verksamhet hör till Transport är det Transport som ska ha avtalet. Det är ok enligt LO:s regler om gränsdragning mellan olika LO -förbund.
– Men vi försökte ändå få Proffice att behålla vårt avtal, säger Hans Boberg, ombudsman på Handels i Stockholm.

Det lyckades inte. För de anställda betyder det betydligt lägre lön. Exempelvis får de som jobbar natt en lönesänkning på lite mer än 60 kronor i timmen.
– Jag förstår att de anställda är besvikna. Men vi kan inte kräva att Handels avtal ska gälla i det här fallet. Det är klart att det är avtalsshopping det handlar om. Arbetsgivaren försöker hitta det billigast avtalet. Detta har blivit ett växande problem, säger Hans Boberg.

Under tiden som Proffice haft hand om Icas samordningslager i jordbro har det varit struligt för de anställda att få rätt löner.  Enligt Hans Boberg och en anställd Handelsnytt pratat med gäller det framför allt felaktig utbetalning av ob- och övertidsersättning.
– Jämt är det fel på lönen. Det rättas till men man förstår ingenting av deras löneutbetalningar, säger Pa Sarjoe Keita Baldeh.

Han är besviken över att Handels inte kunnat hjälpa till så att strulet med lönerna upphört.  
– Under ett års tid har vi fortsatt betala medlemsavgiften till Handels utan att problemen har löst sig.

Enligt Hans Boberg beror en av svårigheterna på att Proffice har sitt lönekontor i Estland och att kommunikationen inte fungerat.
– Sedan har vi inte haft ett avtal som gällt, utan suttit i förhandlingar, vilket har gjort det ännu svårare. Vi är nu överens om att vårt avtal ska gälla fram till april nästa år. Men Transport har tagit över och det är till dem som de anställda ska vända sig för hjälp och vi uppmanar våra medlemmar på lagret att gå över till Transport, säger Hans Boberg.

Transport ska nu ha möte med de anställda.