– Vill du ha den inofficiella eller officiella versionen? Nä, men det känns jättetråkigt. Fast det var väl lite halvväntat, säger Niclas Olsson, en av dem som förlorat jobbet.

Hemglass drivs i franchiseform. I Kronobergs län samt i delar av Blekinge-, Kalmar- och Jönköpings län är det företaget Smålands Glass som kört Hemglassbilarna. Den 12 november gick företaget i konkurs.  
– Taskigt väder och ändrade köpbeteenden är orsaken. Som jag har fått det förklarat för mig har dagligvaruhandeln tagit över allt mer av glassförsäljningen, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson på Avant advokater i Växjö.

Av de 13 som berörs är fyra visstidsanställda. En av dem är alltså Niclas Olsson. Han har redan slutat jobbet och är inne på sin tredje arbetslösa vecka.  Med hjälp av omställningsstödet funderar han på att ta taxilegitimation. Han har redan pratat med några taxibolag, men också bussbolag.
– Det verkar finnas jobb, i alla fall som vikarie. Jag behöver bara legitimationen. Jag har ju kört lätt lastbil länge, säger han.

I femton år hann Niclas Olsson jobba på Smålands Glass innan företaget gick i konkurs.  Även hans sambo körde Hemglass bil.  
– Hon vill jobba i butik. Det känns lite trögare. Men det ordnar sig. Nu hinner vi i alla fall köpa julklappar i tid och vara lediga ihop, säger Niclas Olsson.

Det är inte bara i Kronobergs-, Blekinge-, Kalmar- och Jönköpings län som Hemglass haft en sämre försäljning än förra året.
– Det har varit en tuff tid för alla i branschen. Våren var i stort sett obefintlig och sommaren regnade bort. Vi jobbar hårt med vårt sortiment. En nyhet är att man kan köpa glass via nätet och få det hemkört inom 48 timmar, säger Anders Bengtsson, försäljningschef på Hemglass.

Enligt Anders Bengtsson kommer en ny aktör att ta över efter Smålands Glass. Förhoppningen är att Hemglass bilar i början av nästa år återigen ska rulla på vägarna i Kronobergs, Blekinge, Kalmar och Jönköpings län. I dagsläget finns det enligt Anders Bengtsson ingen risk för varsel inom Hemglass eller deras 17 franchisetagare.

Fakta:

17 egen företagare kör Hemglass bilar

Hemglass drivs i dag i franchiseform. Det finns 17 franchisetagare i Sverige som kör Hemglassbilar. En av dem var till nyligen Smålands Glass AB.

Under högsäsong, sommaren, kör runt 280 Hemglassbilar runt i Sverige varje dag. Under lågsäsong är de runt 160.