Hallå där AnnaCarin Borgebo som har varit runt i Bolivia för ABF:s folkbildningsprojekt!

Du fick resa till Bolivia i jobbet. Varför?
– Det var en uppföljningsresa där vi stämde av hur det går med projektet. Vi vill ge människor ur marginaliserade grupper tillgång till utbildning för att de ska kunna påverka både sina egna liv och samhället. De har studiecirklar, kurser och kulturprogram där främst kvinnor och ungdomar från ursprungsbefolkningen deltar.

Hur var det?
– Det var fantastiskt. De vi träffade var glada och positiva fast de har det svårt och bor i det fattigaste landet i Sydamerika. De kämpar på och det känns som att det här med studiecirklar verkligen har stärkt deras självkänsla.

Ni var där i två veckor. Vad gjorde ni?
– Vår samarbetspartner ABC finns på fem ställen i Bolivia. Vi besökte alla ställen och deltog i en kongress där de bildade ett förbund. Vi var bland annat i två städer i Amazonasdjungeln och i El Alto som ligger 4 000 meter över havet.

Hur kommer det sig att just du fick åka?
– Vi var totalt fyra från ABF som fick åka, varav en från Östersund. Jag har tidigare varit inblandad i andra projekt i Uruguay till exempel, så det vart nog naturligt att det blev jag från vår avdelning.

Vad gör du vanligtvis på jobbet?
– Jag jobbar med ekonomi och administration. Jag gör allt från att svara i telefon till budgetering och projektadministration. Jag tar också emot deltagare när de kommer hit och sprider information om Bolivia-projektet.

Hur känns det att vara tillbaka i Östersund?
– Det känns lite konstigt. Det blir en sådan väldig kontrast, framför allt är det inte lika mycket trafik och inga vildhundar. Det är så mycket lugnare. Men jag tänker på Bolivia varje dag och jag håller kontakten med några därifrån på Facebook.

Blir det fler resor i jobbet?
– Projektet slutar 2014, då ska de vara självförsörjande. Så då blir det en avslutningsresa, vi får se om jag kan följa med på den. Det skulle vara himla roligt.