Bättre lönsamhet lockar för koncernen STC Greenfood när de flyttar halva Hembergs verksamhet till systerbolaget Ewerman i Helsingborg. Staden är helt enkelt en bättre knutpunkt än Halmstad.
– Kör vi varorna via Helsingborg kan vi få en smidigare logistikapparat och höja konkurrenskraften, säger koncernens vd Lars Åström.

Beskedet kom som en chock för det 30-tal som jobbar på lager och som chaufförer.
– Man är rätt stum, säger Björn Busch som är klubbordförande på Hembergs.

Av dem erbjuds hälften att få flytta med de åtta milen till Helsingborg. Enligt vd:n Lars Åström ska man kolla vilka som är intresserade av att flytta. Om de flesta vill stanna i Halmstad får man gå efter sist in, först ut-principen. Skulle inte tillräckligt många vilja flytta med kan det bli uppsägningar.

Företagets ambition är att flytten ska gå så smidigt som möjligt och att folk har möjlighet att jobba kvar.
– Vi ska försöka ta den hänsyn vi kan till personalen, säger Lars Åström.

Att något skulle hända, anade fackklubben. Men inte att så många berörs. Det positiva är att ingen sägs upp direkt, menar Björn Busch som uppskattar att företaget gett personalen möjligheten att följa med. Men för många kan det bli tufft att pendla mellan städerna och samtidigt ha ett fungerande familjeliv.
– Jag är själv bland de som får jobb i Helsingborg om jag vill. Man ska vara glad att man har jobb. Men om det är på bekostnad av familjen vet jag inte om det är så bra, säger Björn Busch.