– Det är klart att det är tungt, säger Mattias Bilger som är ordförande för butikens fackklubb.

Han har jobbat där i sex år och är en av 19 fast anställda som blir uppsagda. Ytterligare 14 visstidsanställda får inget förlängt kontrakt.

Anledningen är att butiken ska bli en så kallad ”compact hyper”-butik. Det innebär att man kommer att arbeta efter ett stormarknadskoncept, men på en mycket mindre yta än en vanlig stormarknad. Därför effektiviseras jobbet och folk måste sägas upp på grund av arbetsbrist.
– Ambitionen och förhoppningen jag har är att konceptet ska bli så bra att kunderna uppskattar det så att vi kan återanställa folk, säger Magnus Moberg som nyligen tog över Ica-butiken.

För ett år sedan skrev Handelsnytt om butiken, eftersom fackklubben lyckats få till ovanligt många heltidstjänster (läs tidigare artikel).

En av de som hade fått mer timmar var Camilla Svensson som har jobbat i butiken i fem år. Då hade hon lyckats få upp timmarna på kontraktet från tio till 26 per vecka. I dag har hon 36 timmar i veckan, men är nu en av de som blir av med jobbet.
– Det känns tråkigt. Samtidigt får man se framåt. Jag har haft funderingar på att plugga vidare, så nu kanske man får ta tag i det, säger hon.

Att det fanns mycket heltidstjänster i butiken har inte något att göra med omprofileringen, enligt Magnus Moberg.
– Så ska man inte tolka det, säger han.

Det är oklart hur många som kommer att jobba heltid på butiken framöver.
– Det återstår att se hur vi kan bedriva verksamheten, säger Magnus Moberg.