– Det är kul att se att vi har fått så många poäng och att de andra ligger så långt efter, säger Renate Alstad, klubbordförande på Ica Maxi i Östersund, ett par veckor in på klubbracet.

Deras fackklubb lyckades tidigt ta en stor ledning mot konkurrenterna. De tävlar nämligen med andra klubbar i Sundsvallsavdelningen om att göra uppgifter för fackets räkning. De får bland annat poäng för att värva nya medlemmar och få medlemmarna att betala fackavgiften med autogiro.
– Det är lite kul, säger Renate Alstad som passande nog redan hade bokat in att facket skulle komma och informera på jobbet, vilket ledde till jackpot i poängskalan.

29 fackklubbar, från Coop Extra i Sollefteå till Åhléns i Östersund, har ställt upp i tävlingen. Idén kommer från två verksamhetsassistenter på Handels Sundsvallsavdelning som satt och spånade under en fikarast. De försökte hitta nya sätt att nå ut till arbetsplatserna under den hektiska julhandeln, när facket har svårt att komma ut och träffa anställda.
– Vanligtvis skulle vi inte kunna vara ute så mycket i december och januari. Bara vi värvar en medlem i den här kampanjen så är det en vinst, säger Sabina Tjärnberg, som kom på idén tillsammans med Andreas Hågestam.

Vinnaren av hela tävlingen får biobiljetter till alla på arbetsplatsen, inte bara medlemmarna. Skulle den största arbetsplatsen i tävlingen ta hem förstaplatsen får drygt 185 personer gå på bio.
– Oavsett om Ikea vinner eller inte är det otroligt mycket vi får för pengarna, säger Sabina Tjärnberg.

Fotnot: När denna artikel publiceras leder Coop Extra i Storlien med 790 poäng. Ica Maxi i Östersund har halkat ned till en andraplats med sina 425 poäng.

Poäng för fackliga uppgifter

Ta fram anställningslista -- 100 poäng

Värva ny medlem -- 40 poäng

Anmälan till facklig kurs -- 15 poäng

Få medlem att betala fackavgift med autogiro -- 10 poäng

Anmälan till fackligt försäkringssamtal -- 5 poäng

Priser

1:a pris: Biobiljetter till alla på arbetsplatsen

2:a pris: 1 500 kronor till klubben

3:e pris: 7 kilo godis till klubben

Följ tävlingen på hemsidan för Handels Sundsvallsavdelning