Sandra Sjöbergs smarriga julgodis
Julen är inte bara knäck. När Sandra Sjöberg inte bakar eller skriver på sin kakblogg jobbar hon på Ica. Här är hennes bästa julgodistips som alla i familjen klarar av.
1. Wienernougat
200 g ljus blockchoklad
250 g nougat
50 g hackad mandel eller 50 g mandelspån
1 dl mandlar om du hackar själv
– Den här pralinen smälter i munnen. Enkel att göra och alltid uppskattad, säger Sandra Sjöberg.
- Ta fram en liten långpanna och lägg i bakplåtspapper.
- Smält nougat och blockchoklad i vattenbad eller mikrovågsugn och blanda.
- Blanda i mandelspån eller hackad mandel.
- Bred ut i långpanna och låt stelna i kylen. Skär i rutor.
- Lägg i en burk och förvara i kylen.
2. Praliner med nötkräm
200 g vit choklad
2–3 pkt nötkräm
Ischokladformar eller silikonformar för cirka 10–15 praliner.
Praliner är lätta att göra och man kan fylla dem med vad man vill och gillar.
– Jag gillar nötkräm så det blir mitt val. Vill du att de ska se köpta ut, använd silikonformar, säger Sandra Sjöberg.
- Pensla pralinformarna du valt med smält choklad och låt stelna.
- Fyll med nötkräm (finns vid lösviktsgodiset).
- Kyl en stund och fyll åter på med smält choklad. Låt de sedan stelna i kyleln.
- Tryck försiktigt ut pralinerna ur silikonformarna. Har du valt ischokladformar låt dem vara kvar. Förvaras svalt.
3. Chokladkaka med glasyr
2 ägg
3 dl socker
150 g margarin
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk kakao
3 1/2 dl florsocker
75 g margarin
1–2 tsk kallt kaffe
2 tsk vaniljsocker
100 g cocos eller smarties
Praliner och Aladdin till trots. För små och stora barn går en chokladkaka alltid hem.
- Smält margarinet.
- Smörj och bröa sockerkaksformen (gärna med cocos).
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao, mjölk, vetemjöl och margarinet och vispa ihop till en smet.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 45 minuter eller tills kakan är torr i mitten.
- Ta ut kakan och låt svalna lite. Stjälp sedan upp den på ett fat.
Gör glasyren medan chokladkakan svalnar.
- Ta fram en kastrull och smält margarinet.
- Blanda i florsocker, kaffe och vaniljsocker under omrörning. Bred ut på kakan.
- Toppa med cocos eller med smarties (non-stop).
4. Saffransmuffins
2 ägg
1 1/3 dl socker
100 g margarin
1 1/4 dl mjölk
1 pkt saffran
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl florsocker
Formar för cirka 35 muffins 1 burk silverkulor
Variera lussebullarna med saffransmuffins. Få dem extra glimrande genom att garnera med glasyr och silverkulor.
- Ta fram en kastrull och smält margarinet.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda i mjölk, saffran, vetemjöl och bakpulver.
- Fyll formarna till tre fjärdedelar för smeten jäser.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 15–20 minuter.
- Låt svalna.
- Blanda florsocker och vatten till en tjock smet. Bred ut över muffinsarna. Toppa med silverkulor.
5. Dammsugare
100 g margarin
100 g mandelmassa
500 g (grön) marsipan (Grön marsipan går att köpa i bagerier. Du kan också köpa grön marsipan som används när man gör tårtor i vanliga livsmedelsbutiker. Om du ska färga marsipanen själv köper du grön karamellfärg)
1 dl socker
2 msk kakao
3 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1-3 msk arraksessens
300 g malda nötter
4 äggvitor
1 1/2 dl florsocker
100 g ljus choklad
– De här kakorna ser proffsiga ut när de är klara. Men de är faktiskt enkla att göra, för att inte tala om goda. Rulla dem ganska smala då de blir lite tjockare när man rullar in de i marsipanen, tipsar Sandra Sjöberg.
- Riv mandelmassan i en bunke. Tillsätt margarin, socker, kakao, havregryn, vaniljsocker och arraksessens. Blanda ihop till en smet/deg.
- Rulla till lagom tjocka längder.
- Kavla ut marsipanen och lägg rullen av deg i kanten. Rulla in degen så att hela rullen täcks av marsipan. Skär av kanterna.
- Skär den marsipantäckta degrullen i lagom bitar (ca 4-5 cm).
- Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn och doppa kanterna.
- Lägg på bakplåtspapper och låt stelna.
- Lägg i burk och frys.
6. Cocoskakor
50 g margarin
2 ägg
1 dl socker
1 påse cocos
Garnering:
100-150 g ljus choklad
Varierna med att ringla chokladen över kakorna och doppa botten på kakorna.
- Ta fram en kastrull och smält margarinet.
- Rör i hop socker och ägg med en sked.
- Blanda i cocos och låt svälla ca 10 minuter.
- Skeda ut lagom stora kakor på plåten och gör de lite toppiga.
- Smält ljus choklad i vattenbad eller i mikrovågsugnen.
- Ringla chokladen över kakorna när de kallnat.
- Förvara i burk i frysen.
7. Biskvier
500 g mandelmassa
2 äggvitor
200 g margarin
3 dl florsocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
2-3 msk päron- och hallonessens (går bland annat att köpa i bagerier)
200-250 g smält vit choklad
– Tar lite tid att göra och är lite knepiga, men de blir jättegoda. Man kan även garnera de om man vill med silverkulor eller liknande, säger Sandra Sjöberg.
- Ta fram ett rivjärn och en bunke.
- Riv mandelmassan i bunken.
- Blanda i två äggvitor och rör ihop.
- Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
- Klicka ut smeten med två teskedar och platta till lite med mjölad hand. Gör biskvierna så stora som du vill ha den (5 cm i diameter är ett bra mått).
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10-15 minuter eller tills de får fin färg.
- Låt svalna och lossa från plåten.
- Gör smörkrämen genom att blanda magarin och florsocker.
- Rör ner äggulor, vaniljsocker och vit choklad.
- Dela krämen i två delar.
- Smaksätt den ena krämen med päron och den andra med hallon.
- Smaka av!
- Bred kräm på undersidan av biskvibottnarna.
- Den som vill kan också doppa biskvierna i choklad. Smält då choklad över ett vattenbad eller i en skål i mikrovågsugnen. Doppa sedan biskvierna i chokladen, låt stelna och frys in i burkar.
8. Saffransbiscotti
100 g margarin
1 pkt saffran
1 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl hackade nötter (valfria)
– Varför inte lägga kakorna i en fin burk, sätta på en vacker etikett och ge bort i julklapp? Säger Sandra Sjöberg.
- Ta fram en kastrull och smält margarinet.
- Blanda i saffran. Häll blandningen i en bunke, tillsätt socker och rör ihop.
- Hacka nötterna grovt.
- Blanda i mjöl, bakpulver och nötter och blanda till en deg. Lägg degen på mjölad bänk.
- Dela degen i fyra delar och rulla varje del till den längd som plåten du använder är.
- Lägg bakplåtspapper på plåten och lägg längderna på den.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter.
- Ta ut plåten, låt svalna lite och sänk temperaturen till 100 grader.
- Skär i sneda bitar ca 4-5 cm.
- Lägg de på plåten med snittytan uppåt och ställ in i ugnen igen.
- Grädda i 1 timme med luckan på glänt.
- Ta ut plåten, låt dem kallna och lägg i en burk.
9. Schwarzwaldtårta
300 g malda nötter
4 äggvitor
1 1/2 dl florsocker
Garnering:
100 g blockchoklad
En lyxig tårta som faktiskt inte är så svår att göra. Var försiktig när du drar bort bakplåtspappret från kakbotten.
- Ta fram en mandelkvarn och mal nötterna.
- Ta fram två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje (ca 20 cm i diameter).
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Blanda i nötter och florsocker. (spara lite nötter till grädden).
- Rör ihop med en sked och fördela på de runda cirklar du ritat på bakplåtspappret.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter eller tills de ser klara ut.
- Ta ut plåten och låt svalna lite.
- Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper och dra försiktigt av bakplåtspappret på kakan. Gör likadant på den andra bottnen. Låt svalna.
- Vispa grädden fast, blanda i nötterna och fördela mellan bottnarna. Lägg resten ovanpå.
- Smält chokladen och bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Sandra Sjöbergs kakblogg hittar du här: Kakfixaren