Det blir mer hemlagat än köpepizza nu för tiden för Marlen och Tommy Söderfalk. Marlen jobbar på Hemköp, Tommy på Icas lager. Efter att de var med i programmet ”Kan du slå en pensionär?” har de ändrat livsstil. Bild: Maria Hansson

Marlen köpte sin första klänning på länge häromveckan. Det blev den lilla svarta. Snäv och kort. Hon har slutat gömma sig i mjukiskläder, börjat tycka om det hon ser i spegeln. Tommy reser sig snabbt från stolen när hon berättar hemma i vardagsrummet, hämtar mobilen, visar sin bakgrundsbild. Marlen i klänningen.
– Hon har alltid varit fin, men nu är hon en superpingla alltså, säger han.

Men det var inte för skönhets skull de gick ner i vikt. Läget var mer akut än så. 35-åriga Tommy vägde 177 kilo, 27-åriga Marlen låg på 100-strecket. Hon gick inte ens de fem minuterna till jobbet på Hemköpsbutiken utan tog bilen. När Tommy jobbat sitt pass på Icas lager hämtade hon honom, körde fram till porten. Därifrån gick han direkt till sängen. Om det var hockey på tv blev det soffan, chips och öl.
– Jag var på väg att sjukskriva mig, med den kroppstyngden var det svårt att orka jobba. Det fanns inte ens arbetsbyxor som passade, de jag hade sprack i arslet. Samtidigt kan jag tacka jobbet. Vore inte mitt arbete så fysiskt ansträngande hade jag vägt mycket mycket mer.

Marlen och Tommy Söderfalk i Borlänge träffades när han var hennes innebandytränare. Hon fastnade för hans personlighet. Han föll för hennes charm och ögon. Marlen har länge haft problem med övervikt, men Tommy var trimmad då, vägde 75 kilo, hade ett självförtroende och socialt liv. Men för elva år sedan dog hans mormor. Ovärderliga mormor. Hon var som hans mamma.

Paret som gjorde allt tillsammans slutade med bandyn. Åt skräpmat som tröst. Tommy gick upp mest. Till slut kände han att det inte spelade någon roll om han gick upp ett eller tio kilo. Det märktes ingen skillnad.
– Ju mer jag la på mig, desto mindre ville jag gå ut. När jag gick förbi speglar tittade jag åt andra hållet.

Marlen började bli rädd för att bli änka, men båda behövde hjälp. Det var prat om magsäcksoperation och företagshälsovård genom jobbet. När Tommy låg och slösurfade såg han att SVT sökte ett par till ett hälsoprogram. De skickade iväg en ansökan och kom med i ”Kan du slå en pensionär?”. I tre dagar i våras bodde två vältränade 70-plussare hos dem och drog igång förändringen. Efter åtta veckor kom de tillbaka med slutprovet: 100 meter mot pensionären och maratonlöparen Monica. Marlen vann. Hon slog en pensionär.

Nu har paret helt ändrat livsstil när det gäller mat, träning och tankar. Det är så förändringen ska bli bestående.
– Visst äter vi pizza och hamburgare, men inte i dag, i morgon och i övermorgon. Framför allt äter vi normala portioner. Och vi tränar, säger Marlen.

De är tillbaka på innebandyplanen. Tommy är tränare och domare. Marlen spelar i CSKA Borlänge. Bara det sociala i att sitta i omklädningsrummet efter en match betyder mycket. Förutom bandyn går de på motionsband, Marlen tar inte bilen till jobbet och Tommy promenerar ibland de fyra kilometrarna hem. Tv-soffan har de skjutit in i ett hörn. Den är utbytt mot varsin pilatesboll.
– Nackdelen är att det inte blir något kuttrande i soffan, ler Tommy.

Handelsnytt följer med dem en måndagskväll till Friskis & Svettis. Det finns knappt plats i baksätet på bilen, det är fullt av innebandybollar. Match i går.
– Sjätte vinsten, säger Marlen.
Innan de ens kommit in i träningsanläggningen stoppar en kvinna dem och frågar om det var de som var med i tv. Hon lägger armen runt Marlen, önskar lycka till. Uppe på motionsbanden frågar tjejen bredvid hur allt gått. Hon känner också igen dem.

De kunde aldrig tänka sig att de skulle bli två sådana kända ansikten efter tv-programmet. Även på jobbet är det uppståndelse. Tommys kollegor följer hans uppdateringar på Facebook och ger tips. Kunder på Marlens Hemköp ger kramar.
– Jag blir lite generad varje gång, men samtidigt stolt.

Marlen jobbar med det mesta i butiken, och nu när hon lagt sig av med vanan att dricka två liter läsk om dagen, då har hon blivit drickaansvarig. Att Tommy började på Icalagret var en slump. Han jobbade på ett äldreboende när han hörde att det fanns personalbehov. Att få heltid och fast jobb på lagret lockade mer än en otrygg tillvaro som timmis. Marlens övervikt har inte påverkat henne på jobbet. Tommy däremot, orkar mer nu. Framförallt är det roligare.

I dag väger han 140 kilo, kan se sina fötter, men behöver gå ner mer. Marlen är nöjd med sina 79 kilo.
– Nu är det bara smådetaljer jag vill ha bort. Lite mage.

De kan inte se något negativt med resan de gjort, och har en bit kvar på. Överviktsfängelset har bytts ut mot ren och skär livsglädje.
– När du börjar kunna göra saker efter att ha legat ner i två år, går du runt och älskar allt. Jag har mött människor som inte gjort något annat än varit glada och jag har älskat dem. Jag har åkt och ställt mig i en affär utan att jag behövt handla, bara för att jag orkat. Något annat som verkligen ändrats är Malles självsäkerhet. Förut var hon mer tyst, säger Tommy.
Marlen bedyrar å sin sida att Tommy är ”sjukt romantisk”. Om kärleken tog stryk av övervikten och orkeslösheten fick den en nytändning av detta.
– Ser man ut som en strandad valross blir det inte så passionerat, säger Tommy.

Men det är framför allt deras barnlängtan som sporrat.
– Att ge ett barn kärlek, ömhet, se det växa upp, säger Tommy.
De har aldrig skyddat sig när de haft sex. Blir de med barn så blir de, har de resonerat. Men de har aldrig blivit det. Marlen har syndromet PCOS och problem med ägglossningen. För att få medicinsk hjälp att bli gravid var hon tvungen att gå ner i vikt. Nu får hon tabletter. Hjälper inte det blir det provrörsbefruktning.
– Det är bara en sån jävla längtan. Det som är så fantastiskt skönt är att det är inom räckhåll. Jag ser framför mig att jag sitter med ett barn i famnen som gnäller lite, skrattar lite. Och jag vet att jag kommer älska att vara idrottsmamma, säger hon.

Fotnot: Missade du när Marlen och Tommy var med i SVT:s ”Kan du slå en pensionär?” den 6 november? Fram till början av januari finns avsnittet tillgängligt på SVT Play.
Programmet går ut på att topptrimmade pensionärer hjälper yngre personer till ett bättre liv – allt från att sluta festa, till övervikt och undervikt.

Kom i form

Söderfalkarnas 7 tips
för att må bättre

1. Byt läsk mot mineralvatten, chips mot nötter och ställ en fruktskål på tv-bordet.

2. Ät grönsaker. Odla egna kryddor och plantor så är de nära tillhands.

3. Vill du ha béarnaisesås, gör den på créme fraiche. Är du sugen på hamburgare, gör egna.

4. Stek i kokosolja.

5. Gå eller spring till jobbet, du måste ju ändå dit.

6. Byt soffan mot pilatesbollar.

7. Skäms inte för att gå till en träningsanläggning om du är överviktig. Folk tänker förmodligen som kvinnan som sa till Tommy: "Tyck inte att det är pinsamt. Jag beundrar sådana som dig, som törs ta tag i saker."

Pengar att hämta

Friskvårdsbidrag på jobbet

Det kan vara värt att kolla upp friskvårdsbidraget på ditt jobb! Tommy får hela träningskortet betalt av Ica. Marlen får hälften av Hemköp, men max
1 150 kronor per år.

Handels har inga uppgifter på hur vanligt det är med friskvårdsbidrag, men säger att det oftare finns på större företag. En del butiker har även massage på betald arbetstid. Kollektivavtalen för butik och lager innehåller inget om friskvårdsbidrag.

Enligt en undersökning från PWC och Riksidrottsförbundet ligger bidraget i genomsnitt på 1 927 kronor per person och år. Anställda på företag inom sjukvård, läkemedel och medicinteknik får mest, 2 973 kronor. De inom kommuner får minst, 764 kronor.