De som har arbetat på samma företag i fem år ska få 116 kronor mer i månaden, enligt detaljhandelns kollektivavtal. 13 anställda på Orrefors Kosta Bodas butiker i Glasriket har inte fått något sådant arbetstidstillägg.

Därför stämmer facket företaget och kräver att de betalar ut pengarna i efterhand.
– De har inte betalat ut någonting. Det är flera som har jobbat i många år, säger Oscar Englund, Handels ombudsman i Växjö.

Det handlar om att facket och arbetsgivaren tolkar kollektivavtalet olika, eftersom de anställda gick på IF Metalls kollektivavtal fram till 2008.

Företaget menar att Handels avtal ska ha funnits på arbetsplatsen i fem år innan tillägget börjar gälla. Facket anser att man ska räkna med anställningstiden i företaget. Hade man jobbat mer än fem år när Handels kollektivavtal infördes på arbetsplatsen ska också pengarna betalas ut från datumet avtalet började gälla.
– Eftersom det står fem års anställning i bolaget tolkar vi det som det ska vara så, oavsett vilket avtalsområde som gäller, säger Oscar Englund.

Det gick varken att komma överens i lokala eller centrala förhandlingar. Nu är stämningen inlämnad till Arbetsdomstolen av LO-TCO Rättsskydd, som ska lämna in kompletterande uppgifter under december månad.

Orrefors Kosta Bodas vd Magnus Andersson har avböjt att kommentera ärendet.

Arbetstidstillägg

I kollektivavtalen för butik och lager belönas de som har jobbat på samma företag i fem år. Då får man 70 öre mer i timmen eller 116 kronor mer i månaden.