Södertälje chockades i fredags. Vid lunchtid trängde sig fyra maskerade män beväpnade med automatvapen in i en guldbutik i gallerian Telgehuset. Precis utanför ingången till köpcentret och personalen på intilliggande Coop Konsum sköts en av rånarna av polisen. Hur mår de anställda nu? undrar Handelsnytt.
– Vi har fått strikta order att inte säga något, utan hänvisa till vår pressansvarige, säger en anställd.

Enligt Coop finns krisberedskap för situationer som dessa.
– Vi stöttar och hjälper vår personal på bästa vis. Mer än så vill jag inte säga, säger Christine Kullgren som är pressansvarig på Coop.
Handelsnytt har ringt till flera närliggande butiker men inte kommit i kontakt med någon anställd som vill prata om händelserna. På måndagen hade Handels Stockholmsavdelning inte heller pratat med anställda i gallerian. När händelsen skedde hade de flesta ombudsmännen fortfarande semester.
– Vi har bara hunnit diskutera att det har varit ett rån, säger Eva Gynning som har hand om intilliggande JC och Dressman.

Enligt ombudsmannen Henrik Brolin som ansvarar för Coop sköter företaget oftast krishanteringen bra i samarbete med företagshälsovården, utan att facket behöver kopplas in.
– Annars får personalen höra av sig till mig. Vi finns ju här för dem, säger han.

Trots det våldsamma rånet i Södertälje har antalet butiksrån minskat de senaste åren. Men det var bara fyra år sedan butiksrånen var rekordmånga.
– Tendensen är att rånen har minskat även 2012. Men en bransch som fortfarande är mycket utsatt är guldbranschen, säger Jerry Lindbäck, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Han menar att det är ett problem med guld i montrar, eftersom det blir ett våldsamt förlopp vid ett rån av en sådan butik, när gärningsmän slår sönder diskar för att komma åt varorna.
– Man får utgå från att anställda får erforderlig hjälp i rehabiliteringssyfte efter ett sådant här rån eftersom det är så våldsamt, säger Jerry Lindbäck.

Fakta butiksrån

Färre rån sedan 2009

2011: 778 rån (257 med skjutvapen)
2010: 902 rån (345 med skjutvapen)
2009: 1154 rån (490 med skjutvapen)
2008: 1007 rån (381 med skjutvapen)
2007: 810 rån (296 med skjutvapen)

Källa: Brå, anmälda brott.