Stål- och metallgrossisten BE Group vill minska personalstyrkan i Sverige med 75 personer. Tuffa tider för industrin ligger bakom, eftersom företag inte behöver varor i samma utsträckning.
– Det är inte trevligt, men mycket nödvändigt, säger Kimmo Väkiparta, vd och koncernchef för BE Group, om varslet.

Enligt ett sparförslag som fackklubben i Malmö har sett är det 24 lagerarbetare som får gå, resten är tjänstemän. Fackklubben menar att det bara är lagerarbetare hos dem som berörs. Tjänsterna på golvet i Norrköping tycks klara sig.
– Jag varken bekräftar eller dementerar det. Hur många det blir per ort har vi en intern diskussion om, säger Kimmo Väkiparta som tog över vd-posten i november.

Kerry Johansson, Handels klubbordförande i Malmö, är kritisk till hur sparförslaget har tagits fram.
– Utredaren som har lagt beräkningarna för underlaget är driftschef i Norrköping. Jag accepterar inte uträkningen eftersom jag anser att han är part i sammanhanget, säger han.

Nu hoppas han att facket kan använda sig av en löntagarkonsult för att få fram ett bättre förslag.
– Vi måste försöka rädda så många jobb som möjligt, säger Kerry Johansson.

Han har jobbat på företaget sedan 1985 och det är många som har jobbat på lagret i Malmö i mer än 20 år. Om 24 personer blir av med jobbet kommer det bara att finnas kvar 14 lagerarbetare där.
– Då blir det en ren omlastningscentral, säger Kerry Johansson.

Förhandlingar mellan fack och företag är inledda. Det är svårt att säga när eventuella uppsägningar kan ske. Det återstår även att se om vissa anställda kan erbjudas tidigare pension.
– Allt beror på situationen. Men om jag ska säga något principiellt, så ja, säger Kimmo Väkiparta.