Modebolaget Retail and brands (RNB) har beslutat att avveckla Sistersdelen av Brothers & Sisters-butikerna under året. Det innebär att 37 butiker påverkas. 22 av dem är bolagets egna, resten franchisebutiker.
– Det är ett jättebeslut för oss, men vi måste göra så här för att förbättra lönsamheten, säger RNB:s vd Magnus Håkansson.

Eftersom Sisters ligger vägg i vägg med Brothers och oftast har samma personal är det oklart hur många tjänster som kan försvinna i och med avvecklingen. Butiksanställda Handelsnytt har varit i kontakt med har inte heller fått någon klarhet i det. Hela Brothers & Sisters-kedjan har drygt 200 anställda, men vd:n Magnus Håkansson vill inte spekulera i hur många som kan bli av med jobbet innan de fackliga förhandlingarna är i gång.
– Men de flesta får vara kvar på Brothers, säger han.

I samband med Sisters avveckling passar RNB även på att lägga ned sin 5 000 kvadratmeter stora outletbutik i småländska Glasriket, Kosta outlet mode.
– Vi har för avsikt att lägga ned den också. Även där ska det förhandlas med facket först, det kommer vi att göra så snabbt som möjligt, säger Magnus Håkansson.

Drygt 30 personer jobbar i butiken.
– Vi fick reda på allt i dag. Vi vet ingenting egentligen, sade en anställd på onsdagseftermiddagen.

Likaså med Handels avdelning i Växjö.
– Jag vet nog inte så mycket mer än dig. Jag har inte ens fått någon kallelse till mbl-förhandlingar, sade Handels ombudsman Oscar Englund.

RNB äger även JC och Polarn och Pyret. De skonas och enligt vd:n blir de butikerna tillsammans med Brothers vinnare på att bolaget stuvar om, eftersom de kommer att lägga sitt krut på att göra de butikerna lönsamma. Men butiksanställda som blir av med jobbet på Sisters lär inte erbjudas tjänster på en annan av bolagets kedjor.
– Det ska man inte räkna med i det här skedet. Det är en neddragning det handlar om, säger Magnus Håkansson.

Retail and brands (RNB)

Retail and brands (RNB) äger och driver kedjorna JC och Brothers & Sisters, Polarn och Pyret. De driver även Departments & Stores butiker på NK i Stockholm och Göteborg, samt Kosta outlet mode.

Totalt ingår 400 butiker i RNB, varav 45 procent drivs av franchisetagare.

Kedjan Brothers & Sisters har 85 butiker i landet, med 212 anställda. 33 drivs av franchisetagare.

Det finns 37 Sisters-butiker. Av dem drivs 15 av franchisetagare.

Källa: RNB