För fyra och en halv månad sen fick Coop Konsum i Lindesberg en ny butikschef som skulle lyfta butiken och öka lönsamheten. Konkurrensen har varit stor med Ica, Hemköp och Lidl i staden. Nu har Coop i stället beslutat att lägga ned butiken innan sommaren efter flera år av förlustsiffror.
– Vi fick inte ens en chans. Vi hade kunnat vända trenden, det hade vi kunnat göra, säger Carita Andersson som har jobbat i butiken i elva år.

Nio fast anställda, samt ett par extraarbetare blir av med jobbet. Eftersom det inte finns någon annan Coop inom kommunen kan de inte bli erbjudna tjänster i en annan butik. Facket ska i stället inleda förhandlingar om omställningsstöd.

Carita Andersson har jobbat sammanlagt 28 år på olika Coop-butiker i länet.
– Nu är det tårar blandat med ilska och frustration, samtidigt som man är peppad på att gå till jobbet de här sista månaderna och visa dem vad vi kan, säger hon.

Att butikschefen bara fick några månader på sig beror på att den förra chefen slutade och en ny anställdes, menar Coop. Då fanns det inget beslut om nedläggning.
– Både butikschefen och personalen har gjort ett otroligt bra jobb, säger Coops informationschef, Kristofer Myrevik.

För bara en och en halv månad sen kom beskedet att Coop Storå ett par mil bort stänger. Och drygt åtta mil bort över länsgränsen till Västmanland stänger Konsumbutiken i Surahammar.
– Det verkar som att Coop rensar bort allt som är olönsamt, säger Agneta Åsgård, Handels förste ombudsman i Örebro.
– Det finns nästan inga kvar i norra Örebros län. Närmast Lindesberg är Coop i Nora.

Butiken i Nora går däremot bra, försäkrar Coop. Men fler nedläggningar i landet kan vara att vänta.
– Vi ser alltid igenom lönsamheten i våra butiker. Det är inte uteslutet att vi kommer att lägga ned andra butiker under året, säger Kristofer Myrevik som påpekar att Coop samtidigt öppnar flera nya, bland annat i Örebro.