Lena Hansen, klubbordförande på Ica Maxi Västra hamnen i Malmö, välkomnar Handels avtalskrav om mer semester.
– Jättebra, det behövs även om många jobbar deltid. Man har inte fler lediga dagar fast man har färre timmar, säger Lena Hansen.

Viktigast av allt tycker hon är att facket fortsätter kräva rätt till heltid. Men hon vill inte att det införs till priset av sämre ob-tillägg.
– Vi har öppet så länge och det är verkligen obekvämt att jobba på kvällar och helger, då vill man ha tid för familjen. Utan ob-tilläggen blir det svårt att få folk att ställa upp på helgerna.

Klara regler för bemanningsföretag behövs även för butiker, anser hon. På hennes egen arbetsplats har fack och företag dock lyckats bra med att komma överens om inhyrningen.
Hon är lite besviken att kraven på löneökningar denna gång inte är högre för butiksanställda än för lagerarbetare, som det har brukat vara.
– Det är ju fortfarande relativt stor skillnad på lönerna mellan butik och lager.

 Ove Eriksson, vice klubbordförande på H&M:s centrallager i Eskilstuna, tycker Handels krav är bra.
– 700 kronors ökning är en bra utgångspunkt, och en semesterdag till behövs verkligen för att samla kraft med tanke på vårt tunga arbete. Många medlemmar uppskattar att lönekraven för lager nu är lika stora som för butiker, säger Ove Eriksson.

Han tror att årets förhandlingar kommer att bli tuffa. Arbetsgivarnas krav på nya arbetstidsregler i partihandeln är inte populärt bland lagerarbetarna.
– Släpp inte det fackliga vetot! Tack vare det har vi förhandlat till oss så höga ersättningar på kvällar och helger att arbetsgivaren nästan bara lägger arbete på dagtid.