En buggexpert är kanske just vad Handels behöver för att fixa ett bra butiksavtal. Carina Magnusson kan se likheter mellan förhandling och dans.
– Ja, man måste komma överens och röra sig i samma takt, säger hon med ett skratt när hon får höra att både fackets och arbetsgivarnas frontmän använder danstermer för att beskriva avtalsförhandlingarna.

Själv dansar Carina så ofta hon kan – på somrarna kan det bli tre gånger i veckan. Folkets park i Borensberg har hon ett par stenkast från hemmet, men hon och maken åker ofta både 10 och 15 mil för en svängom på någon pittoresk dansbana. Absoluta favoriten är Valö festplats utanför Kisa.
– Den är så mysig och ligger otroligt fint på en halvö med vatten omkring.
Allra bäst går buggandet när det countrybetonade dansbandet Kindbergs står för musiken. Dem har hon följt sedan starten för 25 år sedan, och deras låt ”Främling” har en särskild plats i hennes hjärta.

Den kommer antagligen att ljuda i hörlurarna mer än en gång under vårens avtalsförhandlingar. Carina Magnusson ingår i Handels förhandlingsdelegation – det gäng av medlemmar som får sitta utanför och vänta medan fackets och arbetsgivarnas toppförhandlare gör upp om löner och villkor.
– Jag har förstått att det kan bli en hel del väntetid. Jag tänkte fördriva tiden med musik, tidningar och kanske en deckare, säger hon.

Egen förhandlingsvana har hon från Clas Ohlsons centrala fackliga grupp och tiden som klubbaktiv på Ica Maxi i Jönköping. Hon inser att årets avtalsmatch kan bli svår med tanke på det kärva konjunkturläget, men hon vill gärna vara med och trycka på för att nå bra resultat i en viktig fråga: rätten till heltid. Att det finns en arbetsgrupp som ska jobba med frågan till 2014 bör inte hindra att Handels ställer tuffa krav redan i vårens förhandlingar, anser hon.
– Utvecklingen går åt fel håll när många butikskedjor gör om heltid till deltid. Det är viktigt att man kan försörja sig på sitt jobb.

Carina Magnussons egen arbetsgivare är inte längre samma föredöme som tidigare.
– När jag började på Clas Ohlson för sju år sedan fick nästan alla heltid, men nu för tiden har många butiker bara två eller tre heltidare.
Själv är hon glad att ha kvar sina 38,25 timmar, men att jobba mycket och oregelbundet har sitt pris för den som vill odla ett fritidsintresse.
– Jag skulle vilja lära mig gammaldans, men jag har svårt att få tid att gå en kurs.

Fakta

Carina Magnusson

Ålder: 48 år.
Arbetsplats: Clas Ohlson i Linköping.
Aktuell: Ingår i Handels förhandlingsdelegation, det vill säga medlemmarnas referensgrupp i förhandlingarna om nytt butiksavtal.