Arbetsgivarens motkrav var 3 procent, eller 553 respektive 613 kronor i månaden. Sedan kom parterna överens om 710 respektive 665 kronor.

Men avtalet var bara ettårigt, så nu är det dags igen. Och den här gången är lönekraven på grund av konjunkturen mer beskedliga. Facket kräver 700 kronor i månaden för alla: butiksarbetare som lagerarbetare, trotjänare som nybörjare med lägstalön. Om detta är dessutom alla LO:s förbund eniga (s 6).

Ett enat LO är starkt förstås. Men om detta i slutänden gynnar Handels medlemmar återstår att se. För i industrin, där det jobbar mest män, finns löneglidning. Det betyder att lönerna, när man kollar i efterhand, blev lite högre än vad avtalet sa. Men så är inte fallet i detaljhandeln, där det jobbar mest kvinnor. Och det är orsaken till att Handels ofta, liksom förra året, krävt högre löner för de butiksanställda. Där finns flest kvinnor och där släpar lönerna efter.

Men det finns andra fackliga krav för butiksanställda som kanske är viktigare än lönen. Det handlar förstås om hurdana jobben är, osäkra eller trygga. Ska det vara korta anställningar på små deltidsjobb, eller trygga anställningar på heltid eller nästintill?
För ett år sedan tog facket ett stort steg kliv framåt när man fick ett avtal med arbetsgivarna om visstiderna: Den som varit vikarie i två år ska bli fast anställd.

Kan man nu komma vidare i heltids- och deltidsfrågan så är det väldigt mycket värt. Särskilt med tanke på vad som händer runt om i landets butiker. I stället för fler heltider är det tvärtom, heltider omvandlas till deltider. Senast i raden av företag som gjort detta är byggvaruhuset K-rauta. (s 12)
En anledning är de sämre tiderna. Företagen i detaljhandeln möter dem med att skära bort extra-anställda och visstidare och dra ned på arbetstidsmåttet för dem som är fast anställda. Men det gäller att tänka framåt också. En bransch som inte ger heltidsjobb är inte det första man satsar på när man kan välja.

Om detta är ju arbetsgivarna medvetna. I sitt krav inför löneförhandlingarna framhåller de att de vill höja lönerna mer för duktiga och erfarna medarbetare.

Men för att det ska bli några duktiga och erfarna medarbetare att belöna behöver ju villkoren vara sådana att man vill satsa på branschen