Coop Extra i Kävlinge, i närheten av Lund, har 13 fast anställda och stänger sista april. Butikens fackombud Pernilla Kleine är föräldraledig och skulle kommit tillbaka till jobbet i september, men i onsdags ringde chefen med andra besked. Hon har jobbat på Coop i tio år och detta är den tredje butiken hon varit på som ska stänga.
– Man hamnar lite på noll. Det är en djungel att sätta sig in i nu. Antingen ska jag plugga eller allmänt kolla jobb. Det är bara att gilla läget, säger hon.

De fackliga förhandlingarna har inte börjat än, men det blir troligen gemensam turordning med Coopbutiken som ligger i området Furulund och som ska fortsätta ha öppet. Det innebär att oavsett på vilken av dem man jobbar, blir det de som varit anställda kortast tid som får sluta. Det kan leda till att personal från Kävlingebutiken får börja på Furulund. Pernilla Kleine tror inte att hon får jobb där. Butiken är mindre och många har jobbat längre än hon.

Första mars är det dags för Coop Nära i Lycksele med fyra fast anställda att stänga. Butiken ägs av konsumentföreningen Coop Nord. Personalavdelningen har haft personliga samtal med de anställda för att kolla om någon behöver samtalsstöd eller hjälp med framtidsplaner.

Butiken har dragits med dålig lönsamhet flera år.
– Det är en del av hela glesbygdsproblematiken. Inlandet avbefolkas, plus att det byggs upp stora köpcentrum i städerna. De mindre butikerna far dåligt av det, säger Michael Gällerstedt, driftschef på Coop Nord.

Kvar i Lycksele finns en annan Coopbutik. Inte heller här har de fackliga förhandlingarna börjat, men det blir troligen gemensam turordning.

Bara sedan början av 2013 har besked kommit om stängning av sex Coopbutiker. Informationschefen Kristofer Myrevik har tidigare sagt till Handelsnytt att det inte är uteslutet att fler stänger, men att man samtidigt öppnar nya.

Läs tidigare artiklar om nedläggningar:

Två Coop drabbas när ena butiken läggs ner

Tiotal får gå när Coop stänger butik

Coop stänger tre butiker