I tider av sluta-röka-löften har Handelsnytt kollat med fackrepresentanter och arbetsgivare på olika butikskedjor om hur de anställda får röka när de är på jobbet. Inger Sjöstrand i Hemköps centralfackliga grupp har själv rökt. Då hade butiken rökrum. I dag får man gå ut, men inte synas för kunderna.
– Och du ska byta om eller ha jacka, du får inte komma in och lukta rök, det är inte så trevligt när vi håller på med färskvaror. Det är lite mer blåslampa på rökare i dag, säger hon.

Ikea har anvisade rökrutor utomhus. Arbetskläderna ska inte synas. De som jobbar i någon av Konsum Värmlands runt 80 butiker får röka 200 meter bort. Också på Clas Ohlson är man noga med att inte låta kunderna se anställda med en cigarett i hand.
– Man får inte stå utanför butiksentrén, men personalingången är okej. Butiksuniformen ska vara täckt, säger Josefin Salminen som är fackligt aktiv inom Clas Ohlson och jobbar i en butik i centrala Stockholm.

De Handelsnytt pratat med upplever inte att rökning är en het fråga längre. Dels för att rökarna blir färre, dels för att rökförbudet på krogen 2005 förändrade normen och inställningen.
– Ungefär då tog vi bort rökrummen på alla H&M och det var ett jädra liv i 14 dagar, sen gick det över. I och med rökförbudet var det lättare att ta, säger Marie Björstedt, fackligt aktiv inom H&M och jobbar på Trollhättanbutiken.
I hennes butik röker ett par anställda. De står på baksidan, vid personalingången.

I takt med att ickerökarna sätter spelreglerna har många kedjor numera rökfri arbetstid, till exempel H&M, Lindex, Clas Ohlson, Coop, Hemköp och Willys. Man får bara röka när man har schemalagd rast. Att ta en tvåminutare på lastkajen när man ändå springer på toa är inte okej.
– Innan var det kutym att de som rökte kunde gå iväg hur som haver. Det har irriterat. Nu är det lika för alla, säger Inger Sjöstrand på Hemköp.

Ikea har inget uttryckligt förbud mot att man röker utöver sina raster, men Therese Möller på varuhuset i Malmö och i Ikeas centralfackliga grupp, säger att bemanningen är så slimmad att det inte hinns med.
– Grundregeln är att du inte får gå iväg mer för att du röker. Under en arbetsdag har man en lunchrast och två kvartsfikor. Det bör räcka.

Från arbetsgivarhåll ser man en solklar vinst med att göra det krångligt att röka.
– Det ser inte så trevligt ut när folk står på lastkajen och röker. Och det luktar inte så angenämt när man jobbar med mat. Dessutom får vi mindre sjukskrivningar, säger Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson som själv slutade röka när de införde rökfri arbetstid för några år sedan.
– Vi vill inte döma de som röker, däremot använda grupptryck till att få dem att sluta.

Arbetsgivare måste inte erbjuda rökavvänjningshjälp, men de flesta gör det via företagshälsovård eller friskvårdsbidrag.

Fakta

Detta innebär rökfri arbetstid

• Det är skillnad rast och paus. Arbetsgivare får förbjuda rökning under kortare pauser. Däremot har anställda rätt att röka under raster som det görs löneavdrag för, exempelvis lunchen.

• Rast ska man enligt lagen ha efter fem timmar. Om man inte klarar av att hålla sig så länge, och chefen går med på det, kan rasten delas upp.

Statistik  

Fler i butik är rökare än snittet

• Drygt 13% av alla arbetande 16-64-åringar röker dagligen. Drygt 12% av männen, nära 15% av kvinnorna.
• Drygt 18% inom detaljhandeln röker dagligen. Drygt 19% av kvinnorna, uppgiften om män är för osäker för att redovisas.
• Nära 10% inom partihandeln röker dagligen. Drygt 9% av männen, uppgift om kvinnorna för osäker.
• Drygt 25% inom hotell och restaurang röker dagligen. Nästan 29% av kvinnorna, uppgift om männen för osäker.
• Siffrorna är från 2010/11. De senaste 20 åren har rökningen bland vuxna minskat, medan ungdomsrökningen ligger på en hög nivå.

Källa: SCB, Folkhälsoinstitutet.

Var tredje svensk: Rök inte i butik

• 29% av svenskarna tycker att det är mindre lämpligt att röka om man jobbar i butik. Mest opassande tycker man det är att vård- och omsorgspersonal och lärare röker.
• 66% föredrar att jobba med icke-rökare. 71% av de som röker säger att det inte spelar någon roll.
• Om valet stod mellan två personer med lika meriter skulle 47% av svenskarna välja icke-rökaren vid en rekrytering. Bara 1% skulle välja rökaren, medan 46 % säger att det inte skulle påverka.
• 86% av de som inte röker och 82% av de som röker tycker att arbetsgivare bör hjälpa dem som vill sluta, till exempel genom företagshälsovården.

Källa: Undersökningen "Rökning och jobbet" av Novus på uppdrag av läkemedelsföretaget Pfizer.