Vadan detta?
– Jag kom på att jag själv skulle ha svårt att fixa att ta bussen till jobbet, och mina tankar gick till dem som har sämre digital kompetens. Resekortet är ganska så komplicerat och man får inte betala med kontanter längre.

Två och en halv timmas kurs under tre förmiddagar, vad lär man sig?
– Hur man laddar kortet, löser olika sorters biljetter och så blir det praktik sista tillfället. Då ska de skriva ut en biljett och åka buss och tåg på Österlen. Sen klarar de förhoppningsvis av att ta sig tillbaka till Ystad igen. Kursen är i april och maj så att man kan träna på att åka runt inför sommaren.

Är det gissningsvis främst äldre som anmält sig?
– Jag kan erkänna att alla är 65 plus och jag är inte ett dugg förvånad. De hade det lättare förr när de gav sin lilla peng till chauffören och tog sig från punkt A till B.
– Två kurser är redan fulla. Vi har sagt åtta personer per kurs så att man kan få individuell hjälp. Jag trodde inte att det skulle bli sådan efterfrågan. Tydligen prickade jag rätt.

Är det inte lite väl basic?
– Jag kan förstå att det är det för många, men om man är 80 utan större datavana är det inte lätt att hänga med i dag. Jag har hand om it-kurser överlag på ABF i Ystad och ordnar datautbildningar för seniorer, smartphone- och Facebook-kurser.

Kan du själv använda resekortet?
– Jag åker bil, men ska inte vara kaxig och säga att jag skulle klara det på studs. Ska jag vara riktigt ärlig skulle jag behöva kursen.

Sugen på kursen? Anmäl dig via ABF Österlens hemsida!