På tisdagen begärde ägaren till Synproffsen sitt företag i konkurs. De tolv butikerna i västra och södra Sverige hade kort tid dessförinnan tagits över av tre olika nya ägare. 1utf-8Butikerna omfattas därför inte av konkursen. De anställda, varav ett 20-tal har Handels avtal, får fortsatt anställning.

Företaget har en skakig historik. Butikerna tillhörde tidigare kedjan Aktuell optik som försattes i konkurs hösten 2011.
– Den här gången hann vi få nya ägare före konkursen, så vi blir inte arbetslösa. Man får vara optimist och tro att det ska reda upp sig nu, säger Berit Sandblom på Synproffsen i Alingsås.

Alingsåsbutiken är en av fem som tagits över av företagaren Daniel Stomberg i Alingsås. Han säger till Handelsnytt att de anställda tills vidare behåller sina anställningsvillkor. Närmare planer för butikerna kommer att presenteras inom ett par veckor.

De anställdas innestående löner hos den tidigare ägaren kan komma att betalas ut genom den statliga lönegarantin. Ombudsmän från Handels kan hjälpa till.
– Jag håller kontakt med medlemmarna i min avdelning samt med konkursförvaltaren och de nya ägarna, säger Pernilla Stafsén på Handels i Göteborg.

Synproffsen har butiker i Göteborg (4 st), Alingsås, Skövde, Kalmar, Borgholm, Växjö, Nybro, Ronneby och Sölvesborg.