– Nästan alla här har något symptom, säger Jasmira Samransart som jobbar på butiken Pieces i Örebros Marieberg galleria.

I maj förra året fick Handels skyddsombud höra att anställda i en butik i gallerian drogs med besvär som rinnande och täppt näsa, kliande ögon och torr mun och hals. Efter att ha uppmärksammat butiksägaren på besvären har han i sin tur försökt få fastighetsägaren att lösa problemet som tros bero på strul med ventilationen.

Men problemen har kvarstått. Därför har butiksägaren kollat runt med andra butiker och många tycks ha samma problem. I januari genomförde Arbetsmiljöverket flera inspektioner.
– Jag har varit på tolv butiker och det är mer eller mindre liknande bekymmer, säger Elzbieta Jeppsson, inspektör vid Arbetsmiljöverket.

Vissa anställda har fler symptom än andra. Det verkar vara vanligare bland äldre medarbetare. Sambandet mellan besvären och arbetsplatsen tycks vara stort.
– Jag har träffat personer som delvis jobbar i butiker i stan och delvis i gallerian. Många får inte några besvär när de är på butiken i stan. Men när de börjar ett arbetspass i gallerian kommer besvären igen, säger Elzbieta Jeppsson.

Eftersom arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön har Arbetsmiljöverket nu ställt krav på förbättring till de olika butiksägarna. Är ventilationen orsaken ligger det på fastighetsägaren att fixa. Händer inget kan arbete i lokalerna till slut förbjudas. Men det är långt kvar till dess. Kraven mot butiksägarna ska få dem att uppmärksamma problemet och rapportera in det, så att fastighetsskötaren tar tag i det.
– Det är viktigt att fler berättar vad de har för bekymmer för oss, säger Elzbieta Jeppsson.

Många anställda har trott att symptomen inte har haft något samband med jobbet. Nu börjar fler butiker inse att det inte är vanliga förkylningar.
– Vi var inte medvetna om att det kan vara luften. Vi trodde hela tiden att det var vi själva som var sjuka, säger Jasmira Samransart.

Enligt fastighetsbolaget Steen & Ström är det bara en butik som har hört av sig och har problem. Därför gör man nu partikelmätningar i den butiken, inte i hela gallerian.
– Det är ingen annan som har klagat på luften, säger centrumchefen Håkan Jacobsson.

Inom två veckor ska resultaten komma. Annars gör de kontinuerliga kontroller av hur mycket luft som släpps in och ut och där har man inte sett något fel. Men hittar de något lovar de att åtgärda det.
– Vi vill ju naturligtvis att personalen ska känna sig trygg med luften i butiken, säger Håkan Jacobsson.