Under tre års tid har inhyrda på Icas lager i Helsingborg fått 10 kronor för lite i timlön, hävdar facket. Efter en långdragen förhandling är fack och arbetsgivare nu överens. Medlemmar i facket ersätts för alla tre åren. Övriga kompenseras för ett år.

– Det har varit tuffa förhandlingar. Vi har stått oerhört långt ifrån varandra. Det är egentligen först efter sommaren som vi kunnat börja förhandla och äntligen har vi nått fram till en lösning som båda parterna kan acceptera, säger Berner Lundgren, ombudsman på IF Metall och den som hållit i förhandlingarna med Proffice.

Den Proffice-anställda som Handelsnytt pratat med säger att han och många andra inhyrda på lagret är besvikna. 10 kronor för lite i timlön är enligt honom för lågt räknat, bland annat har man inte tagit hänsyn till ob-ersättning, anser han.

– Jag hade även velat ha ett skadestånd för vi har fått för låg lön och under så lång tid, säger den Proffice-anställda som vill vara anonym då han är rädd att förlora jobbet.

– Vi är glada över att ha nått en överenskommelse, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Då det är Ica som hyr in är det Ica som i slutändan kommer att stå för kostnaden av kompenseringen till de inhyrda.

– Det är bra att vi har kommit överens. Frågan har ju diskuterats ett bra tag, men nu är vi överens, säger Magnus Stadig som är logistikchef för Icas alla lager.

Fotnot: Proffice betalar ut kompenseringen till de inhyrda. Ica betalar kostnaden för kompenseringen till Proffice.

Fakta:

Även eniga om löneform

Förhandlingarna mellan facket och Proffice har även gällt vilken löneform som ska gälla inhyrda på Ica. Parterna är nu överens om att det är en genomsnittlig lön som ska gälla, inte grundlön och ackordslön som de inhyrda fått. Denna överenskommelse gäller alltså även Icas lager i Arlöv och Västerås (Lönestrul långt i från över).