I förhandlingarna på Icas lager i Helsingborg kom parterna överens om vilken löneform som ska gälla alla inhyrda på Icas lager. Ica får ge upp sin lönemodell med grund- och ackordslön. Facket fick rätt, genomsnittslön ska gälla för inhyrda.

– Vi har gjort en felaktig tolkning. Vi kommer rapportera en genomsnittslön, säger Icas logistikchef Magnus Stadig.

Men parterna är fortfarande oeniga om hur snittlönen ska räknas ut. Ica vill räkna på hela arbetsplatsens snittlön. Handels och IF Metall vill basera genomsnittslönen på de Ica-anställda som utför de arbetsuppgifter de inhyrda är där för att göra. Enligt Icas räknesätt blir genomsnittslönen för låg, menar facket.
Enligt partihandelsavtalet är det Handels fackklubb på arbetsplatsen som förhandlar fram vilka löner de inhyrda ska ha. De förhandlingarna har nu strandat.

– Vi har begärt centrala förhandlingar, säger klubbordförande Marcus Strandberg.

Trots att förhandlingarna strandat har Ica rapporterat sin version av genomsnittslönen till Proffice.
– Vi har stöd för vår tolkning i bemanningsavtalet. Men diskussioner pågår nu, så jag kan inte kommentera detta mer, säger Icas logistikchef Magnus Stadig.

På Proffice hänvisar man till Ica.
– Skulle lönen fortfarande ligga för lågt kommer vi att påtala det för Ica. Lönenivån ses normalt över fyra gånger om året. Hur situationen kring genomsnittslönen kommer att se ut inom Ica är en fråga för Ica, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Tills parterna är överens är det de löneuppgifter som Ica gett till Proffice som de inhyrda kommer att få. Det är Handels som kommer att hålla i de förhandlingarna. För den tid som de inhyrda, enligt facket, får felaktig lön är det IF Metall som förhandlar.

– Det är förbaskat tråkigt. Det vore skönt om det blev rätt från början. Men tyvärr kommer vi antagligen att få förhandla om detta igen. Jag hoppas att det inte kommer att ta lika lång tid som den förhandling vi nyss avslutat, säger Berner Lundgren.

Fakta:

Två avtal två förhandlare

IF Metall är den som förhandlar om bemanningsavtalet med Proffice. Därför sköter de förhandlingarna som gällt lönenivån för utbetalade löner, även om arbetet sker på ett av Handels områden.

Att arbetsgivaren som vill hyra in personal först ska förhandla om bland annat lönenivån med fackklubben är reglerat i partihandelsavtalet. Därför är det Handels som förhandlar om vilken lön som de inhyrda ska ha.