En måndagseftermiddag för ett par veckor sedan fick de anställda på Rätt pris i Iggesund en smärre chock. När snöskottare jobbade för fullt uppe på taket började det vika sig. Alla skyndade sig ut och hann få ner snöskottarna på marken. Då rasade taket in.

Ingen kom till skada fysiskt.
– Vissa har tagit det ganska hårt. Det var ju väldigt nära att de skulle bli kvar där inne, säger Alexandra Brolin som arbetat i butiken sedan den öppnade för drygt sex år sedan.

Hon var fortfarande föräldraledig, men skulle komma tillbaka till jobbet den första mars. Nu har hon i stället varslats om uppsägning tillsammans med resten av sina kollegor.

Butiken hotas nämligen av konkurs eftersom försäkringsbolaget inte vill betala ut någon ersättning. De hävdar att det var ett konstruktionsfel. Därför får butiksägaren inte in några pengar och måste säga upp alla. En ny lokal skulle inte ens rädda situationen i nuläget.
– Vi hinner inte få en ny lokal innan vi börjar blöda ekonomiskt, säger Michael Westerlund som driver butiken.

Även om lönerna betalades ut som vanligt i februari tror facket att det kan bli tufft att få fram pengar till marslönen. Har företaget inga pengar måste de begäras i konkurs, därefter går statliga lönegarantin in och betalar lönerna för uppsägningstiden. Men det kan dröja. Särskilt när merparten jobbade heltid och har upp till fyra månaders uppsägningstid.
– Det är en rejäl lönesumma som ska ut den 25 mars. Det är ett mindre mirakel om arbetsgivaren fixar det, säger Handels ombudsman Poul-Erik Jensen.

Räddningen skulle vara om försäkringsbolaget backar. Michael Westerlund vågar inte sätta hoppet till det.
– Det ser inte ljust ut. Men det är klart att personalen ska få sina löner. Antingen via oss eller statliga lönegarantin.

Olyckan har gjort att Alexandra Brolin och hennes kollegor nu måste börja tänka på vad de ska göra härnäst. Till sin hjälp har de omställningsstöd. Men chocken försvinner inte i första taget.
– Det var ingen som på något vis anat att man skulle bli av med jobbet. Alla satt säkert, säger Alexandra Brolin.