Så stor är skillnaden i lön mellan män och kvinnor i Sverige. Vi kanske tror att vi lever i ett jämställt samhälle, men sorry, det stämmer inte alls.
I alla sammanhang där man kan jämföra könen drar kvinnan det kortaste strået.
Hon har lägre lön. Och glöm att orsaken är mer kvalificerade manliga jobb. Hur man än räknar, vilka yrken det än gäller så är resultatet detsamma. Männen som grupp tjänar mest.
Kvinnan jobbar minst, närmare bestämt sex timmar i veckan mindre än en man, har arbetarnas organisation LO räknat ut. I de branscher där ni läsare jobbar är skillnaden sannolikt större.
Visst finns det kvinnor som väljer deltiden. Men alltför många har inget val, deltiden beror på att det är deltidstjänster som erbjuds. Inte på att man frivilligt går ner i tid från sin heltidstjänst.

En viktig förklaring till varför samhället ser ut som det gör handlar förstås om barn och familj. Kvinnan är hemma mest med barnen. Tyvärr är priset för detta högt. Tjänstemännens organisation TCO har studerat detta noga i sitt pappaindex och konstaterar följande: För kvinnor med barn innebär barneffekten mindre lön per timme än för kvinnor utan barn. För män är det tvärtom. Barn ger högre lön.
Kvinnan förlorar inte bara i lön, utan även i pension och sociala försäkringar. För allas skull – även barnens – vore det bra om fördelningen av föräldraledighet blir mer lika. Men trots att det går lite sakta framåt är det långt till jämställdhet i den frågan, närmare bestämt 59 år, har TCO räknat ut.

Tillbaka till klockan 15.52, då när kvinnorna borde lämna jobbet eftersom de inte får betalt längre. Det var den oberoende organisationen Sveriges kvinnolobby som, med hjälp av Medlingsinstitutets lönestatistik, räknade ut det där lagom till kvinnodagen den 8 mars förra året. Fast då räckte lönen bara till 15.51, så lite grann har det ändå gått framåt.
Nu är det snart internationella kvinnodagen igen. Kan vara värt att reflektera en stund över vilka man ska satsa på om man verkligen vill ha jämställdhet. Kvinnolobbyn har sammanställt vilka politiska partier som lade motioner i riksdagen 2012 som rör jämställdhet och kvinnors rättigheter. Här är resultatet:

Etta kom S med 63 motioner.
På delad andraplats kom V och Mp med 22.
Trea var M med 18.
Sen kom Fp med 10, Kd med  9, C med 4 motioner. Jumbon SD hade inga alls.
Kan vara bra att fundera på, även om det är långt till nästa val.