Dagen innan Jenny Jansson och jag ska träffas blinkar
min mobil till. Det är ett sms från Jenny. Lager 1 – underställ, tröja, byxa, gärna i ett tunt och smidigt material, sportstrumpor inte i bomull, utan i ull. Raggsockor fungerar också. Lager 2 – träningsbyxor eller löpartights Totalt är det sju punkter.

Det är lätt att bli skräckslagen av Jenny Janssons projekt. Planen är att den 8 juni i år ha åkt 30 km skidor, simmat 1 km, sprungit 10 km och cyklat 100 km. Närmast på tur står skidåkningen och det är den som Jenny Jansson tränar inför när vi ska ses.

Allt började med en vän till henne som hade bestämt sig för att ta Klassikern (se faktaruta) när han fyllde de ångestfyllda siffrorna 4 och 0. Året var 2011 och Jenny Jansson hade nyligen fött dottern Hanna, gått igenom en separation, släpade på några extra kilon och skulle snart bli 30 år. Framför allt var hon väldigt otränad.
– Fasiken. Jag ska ta Tjejklassikern. Den är ju lite kortare. Man måste vara lite snäll med sig själv, skrattar Jenny.

Sagt och gjort. 2012 började hon sin träning. Hon har redan klarat av simningen och löpningen. Den 23 februari kan hon även bocka av den gren hon är mest nervös för, Tjejvasan. 30 km skidåkning mellan Oxberg och Mora i Dalarna.
– Skidåkning har aldrig varit min grej. Jag kommer från Dalarna och där
blev man ju mer eller mindre tvingad att åka, säger Jenny Jansson som nu bor i Linköping.

Att det var tråkigt minns hon, men inte att det var läskigt.
– Efter första backen förstod jag. Detta är livsfarligt.
Men det var när hon just börjat träna. Nu tar hon i stället fart. Rejält med fart. Jenny Jansson har till och med övervunnit sin rädsla för backen Östen, i Linköping. En brant nedförsbacke med en 90 graders sväng i slutet.
– Man bygger upp en styrka och ett självförtroende. Jag känner mig själv nu. Jag vågar stå upp för mig själv. Jag sätter gränser nu, både på jobbet och hemma. Träningen har fått mig att ta tempen på mitt liv och komma fram till vad jag vill.

Helt ensam har Jenny inte klarat det. Hennes sambo har varit ett stort stöd och hon har tagit hjälp av en personlig tränare som tipsat om kost och träningsupplägg.
– Det är lätt att bli fixerad. Där har min sambo varit en bra motvikt. Det är viktigt att ta hand om sig och sin hälsa men det får inte gå över styr. Jag bryr mig mer om vad jag stoppar i mig nu. Jag köper inte längre halvfabrikat och vi har infört en köttfri dag med tanke på köttets påverkan på klimatet.
– Men eftersom jag tränar kan jag också unna mig saker som mörk choklad som jag älskar. Det viktiga är att göra allt lite lagom. Man behöver inte var bäst. ”Jag duger” är fullkomligt tillräckligt.

Fotnot: Den här intervjun gjordes före Tjejvasan. Jenny Jansson klarade loppet på 3 timmar och 45 minuter. Kvar för att ta Tjejklassikern är att cykla Tjejvättern på 100 km. Det gör hon 8 juni.

Fakta

Klassikern

En svensk klassiker, Klassikern, kallas kombinationen av fyra stora långlopp i skidåkning, löpning, simning och cykling.

Tjejklassikern är en kortare variant av Klassikern. För att ta en Tjejklassiker/Klassiker ska du inom tolvmånader ha:

• Åkt ett av följande skidlopp, Kristinaloppet 30 km eller Tjejvasan/Kortvasan 30 km. (Klassikern: Vasaloppet eller Öppet Spår 90 km eller Engelbrektsloppet 60 km.)
• Cyklat Tjejvättern 100 km. (Klassikern: Vätternrundan 300 km.)
• Simmat Vansbro Tjejsim 1 km. (Klassikern: Vansbrosimningen 3 km.)
• Sprungit Lidingö Tjejlopp 10 km. (Klassikern: Lidingöloppet 30 km.)

En svensk klassiker har funnits sedan 1972. Först 1977 fick även kvinnor ta klassikern. Tjejklassikern har funnits sedan 1993. I dag har runt 32 000 personer tagit en klassiker.

Tips

Så gör du

• Du får inte tid genom att lägga till utan genom att byta ut. "Jag började exempelvis springa till jobbet." Så här får Jenny Jansson tid:  "Jenny Janssons (tränings-)vecka".
• Våga vara pinsam! "Jag springer till dagis med vagnen, intervalltränar med min dotter i vagnen, gör tåhävningar när jag jobbar i kassan."
• Ta hjälp utifrån. "Du måste inte vara bäst på vallning för att åka skidor."
• Bonus: Träning stabiliserar humöret och hjälper dig att klara stress. "Tidigare var jag ofta jätteledsen eller jätteglad. Jag hade dålig självkänsla och vågade inte säga ifrån och sätta gränser."