Före 1 april ska fack och arbetsgivare förhoppningsvis ha förhandlat fram nya kollektivavtal som bestämmer löner och villkor för anställda i privata butiker och lager. Hur kollektivavtalet utformas har stor betydelse för löneläget i handeln som bransch och för enskilda anställda.

Johanna Fredriksson, 33, har jobbat elva år på Hemköp i Leksand. Hon tjänar 134,20 kronor i timmen och arbetar heltid. Butiken håller öppet till klockan 23 alla dagar, och Johanna jobbar vanligen drygt 15 timmar på ob-tid varje månad. Hennes månadslön brukar landa kring 23 000 kronor före skatt. Sedan 2009 har hennes timlön höjts med 10,59 kronor.

Andreas Nordén, 20, har jobbat ett år i samma butik. Han är visstidsanställd och går på lägstalönen för anställda med ett års branschvana – 113,73 kr/tim. Han har 8 timmar i veckan på sitt kontrakt, men kallas ofta in extra och brukar få jobba mellan 20 och 40 timmar. Det ger honom en månadslön före skatt på mellan 10 000 och 16 000 kronor plus semesterersättning. Detaljhandelns lägsta löner för anställda över 18 år har sedan 2009 höjts med 8,10 kr/tim.

De tre senaste åren har detaljhandelns utgående löner ökat mer än avtalets lägstalöner. Skillnaden är totalt cirka 2 kronor i timmen (330 kr/mån). Det innebär att anställda som likt Johanna Fredriksson stannat kvar i branschen några år fått en ganska god löneutveckling.
Det har skett till priset av att nybörjare som Andreas Nordén kommit in i yrket på en något lägre lönenivå än de skulle ha haft om lägstalönerna och utgående löner ökat lika mycket.

– Jag kan mycket mer i dag än när jag var ny. Det är rimligt att min lön är högre än en nybörjares, men exakt hur stor skillnaden bör vara vet jag inte, säger Johanna Fredriksson.
– Lägstalönerna borde höjas. När man är ny har man ofta färre timmar. Då behöver lönen vara hyfsad, säger Andreas Nordén.

Avtalsmatchen mellan fack och arbetsgivare gäller mer än löner. Allra mest skulle Andreas Nordén vinna på om Handels fick igenom två av sina viktigaste krav som påverkar anställningsvillkoren: rätt till heltid och ytterligare begränsning av visstidsanställningar.
– Ett fast jobb på heltid skulle ge mig en helt annan trygghet än i dag. Då skulle jag kunna flytta hemifrån.

Läs också: Handelns löner glider åt fel håll

Löner

Skillnad mellan lägsta
och utgående lön

Lägstalön: Kallas också minimilön. Den lägsta lön som enligt avtalet får betalas ut till en anställd av en viss kategori. Detaljhandelsavtalet har sju olika minimilöner som beror på den anställdes ålder och branschvana.

Utgående lön: Den lön som en anställd har när den är högre än minimilönen.

Kollektivavtalet reglerar hur mycket lönerna ska höjas. Höjningen av utgående löner får de allra flesta nuvarande anställda del av. Hur mycket minimilönerna höjs påverkar främst dem som anställs i framtiden (efter 1 april). På sikt har det betydelse för löneläget i branschen.

Handels och övriga LO-förbund kräver i årets avtalsförhandlingar att avtalens lägstalöner ska höjas lika mycket som utgående löner.

Arbetsgivarna Svensk Handel kräver att lägstalönerna endast höjs hälften så mycket som utgående löner.