Torsdag är ingen vanlig dag på Tidsams lager i Värnamo. Då finns det för lite att göra, därför måste man hitta sätt att sysselsätta personalen. Den här torsdagen står försäkringar på schemat.

– Är det någon som begriper sig på pensionssystemet?

Det är tyst i lokalen. Andreas Persson från Folksam ser inte förvånad ut. Framför honom sitter 25 lagerarbetare som brukar stå och packa tidningar vid den här tiden. Nu sitter de i stället i lunchrummet en trappa upp. På långborden ligger papper utströdda framför arbetarna. Bland annat föreställande försäkringspyramiden. Blickarna pendlar mellan anteckningar, Andreas Persson och hans powerpoint-presentation om hur pensionen fungerar.

– Vad får ni i pension? Har ni funderat på det?

Gruppen är fortsatt tyst. Från ett av borden kommer en blygsam kommentar.

– Dåligt.

Lagerarbetarna är tillbaka i skolbänken. I stället för att lära sig om nya maskiner eller om säkerheten kring truckar ska de få reda på mer om sina egna försäkringar och förmåner. Det där som finns i fackmedlemskapet och kollektivavtalet, men som ingen riktigt vet så mycket om. Som de har nytta av privat. Det får de göra på betald arbetstid, för att det finns för lite att göra på jobbet. När det pratas om en varselvåg som drar över landet försöker man lösa det på andra sätt på Tidsams lager. Utan att någon får ett trist besked om att gå ner i arbetstid. Det är lite knivigt, men det går.

På Tidsams lager packas tidningar som kommer från olika tryckerier i Sverige och länder runtomkring. De skickas sedan ut till butiker över hela landet. Två gånger per vecka får butikerna färska tidningar levererade. Dessa skickas från lagret på tisdagar och onsdagar, samt fredagar och måndagar. Torsdagarna har ägnats åt att städa och serva maskiner.

– Sen har vi ju returen som går fem dagar i veckan, säger Bengt Fritjofsson som har jobbat på lagret i 18 år.

Med nöd och näppe har det funnits att göra. Men i höstas kom beskedet att det skulle bli riktigt glest efter nyår. Svenskarna köper inte lika mycket tidningar, helt enkelt. Arbetsledningen och de anställda satte sig därför ned, började snacka lösningar och kom bland annat fram till att utbildningar är roligare än att skära timmar.

– Vi har tack och lov kunnat planera långsiktigt. Det gäller att försöka utnyttja det till det positiva, säger produktionschefen Mikael Bard.

Men det kostar ju pengar att ha personal på utbildning. Bengt Fritjofsson som inte bara jobbar i returen, utan också är fackklubbens försäkringsrådgivare, tyckte att det skulle kunna vara ett bra tillfälle att lära sig om försäkringar. Kollektivavtalets försäkringar är trots allt något som arbetsgivaren betalar, då ska väl de anställda dra nytta av det. Kanske kunde facket bidra med en peng i så fall.

– Vi pratade med Handels och kollade om inte de kunde ställa upp, säger Bengt Fritjofsson.

Sagt och gjort. Två tillfällen bokades in, halva arbetslaget kunde jobba på golvet och halva lära sig om pengar de kan ha missat. Notan står både företaget och facket för.

– Vi är väldigt tacksamma för att Handels hjälper till att skaffa en vettig sysselsättning. Alternativet var ju inte så roligt, säger Mikael Bard.

När Handelsnytt är på besök har klockan slagit efter lunch. Förmiddagens prat om kollektivavtalets försäkringar och socialförsäkringarna har runnit över på pensionen. En del av den är trots allt framförhandlad i kollektivavtalet.

– Jag har nytta av det här. Jag går ju i pension om drygt ett år, säger Christer Gunnarsson när det är dags för några minuters bensträckare.

– Är du så gammal? frågar kollegan Evelina Calan och skrattar.

Pension och försäkringar kanske inte är det mest fängslande ämnet. Men det tycks fånga intresset bland lagerarbetarna.

– Ringer man och frågar får man sitta och anteckna själv och då hinner man inte med. Det här är nyttigt, säger Cham Nguyen.

Toppen att man få lära sig sådant här på arbetstid, tycker de. Inte bara det, en tidigare torsdag har de fått fylla ut med friskvårdsutbildning. Bra med lite ny input för den dagliga morgongympan nedanför lunchrummet. För kommande torsdagar pratas det om mer fokus på träning och kost. Annars har torsdagar fyllts med att fräscha upp lokalerna. I stället för att ta in målare har de anställda tagit sig an sådana uppgifter.

Men det räcker ändå inte med aktiviteter för att fylla torsdagarna. Därför jobbar ett tiotal bara 80 procent och är lediga den dagen i veckan. Några med rötter i Vietnam brukar exempelvis åka dit och ta ut sin semester den här tiden på året. Vårens röda dagar kommer också som en läglig avlastning. Med olika medel lyckas Tidsam trots allt ha kvar de anställda på jobbet.

– Vi har inte haft några varsel här nere. Vi har fått avsluta en del vikariat och sådana som slutat har vi inte ersatt. Men det är inte många, säger Bengt Fritjofsson medan han visar runt på det hårda lagergolvet.

Medan kollegorna lär sig om försäkringar jobbar halva styrkan. De hade samma utbildning ett par veckor tidigare. Jackie Nguyen arbetar inne på retur, precis som Bengt Fritjofsson. Hit kommer tidningarna som inte säljs tillbaka för att sorteras och skickas några mil till Hyltebruk för återvinning. Jackie Nguyen uppskattar initiativet som håller kollegorna sysselsatta medan han lägger upp returkartonger på bandet.

– Det är jättebra att man kan göra så här.

I den andra hallen packas tidningar på löpande band. I dag står till och med planeringschefen mitt i ledet och fyller på med färska tidningar.

– Nämen! Det här är inget man ser varje dag, utbrister produktionschefen Mikael Bard och skrattar.

På torsdagseftermiddagarna brukar de nämligen förbereda så mycket som möjligt inför fredagen. När så många är på utbildning får till och med cheferna hoppa in. Här måste cheferna testa på verksamheten om de inte rekryteras internt. När vd:n anställdes för några år sedan fick han börja med tre veckor på golvet.

– Jag är imponerad av deras organisation och att vi får komma hit så här. Det finns en vilja att samarbeta, säger Handels Thomas Hopf som håller i försäkringsdagarna på Tidsam.

Facket och försäkringar

Handels har flera försäkringar för sina medlemmar. Men många går miste om försäkringsersättning eftersom de inte vet vad det ingår för sorts försäkringar i kollektivavtalet och fackmedlemskapet.

Vill du veta mer om dina försäkringar kan du boka in en försäkringskvart om du har en försäkringsrådgivare på din arbetsplats. Har du inte det kan du kontakta din avdelning och bjuda in dem till ett informationsmöte.

Tidsam

Tidsam tar emot tidningar från olika tryckerier. Sedan lagrar de och levererar tidningar till butiker ute i landet.

Allting distribueras från lagret i småländska Värnamo, där drygt 70 lagerarbetare jobbar.

Varje vecka packas drygt 2 400 000 tidningsexemplar till 8 000 återförsäljare i landet.

Allt som inte säljs skickas tillbaka till Tidsamlagret, där tidningarna sorteras för att återvinnas i Hyltebruk några mil bort.