Svensk Handel har lagt fram avtalskrav som innebär att partihandelsavtalet skrivs om från grunden.
– De har kastat upp hela avtalet i luften. Vi har ett jättearbete att sätta oss in i alla deras krav på ändringar, säger Michael Sjörén, klubbordförande på Axfood Närlivs i Tyringe.

Mest kontroversiellt är Svensk Handels krav på att skrota fackets veto mot lagerarbete på kvällar och helger.
– Vetot är vår chans att påverka arbetstiderna och ob-ersättningen. Om den tas bort skriker medlemmarna nej, nej, nej, säger Jonnie Lindblom, klubbordförande på Ikeas lager utanför Jönköping som även han sitter med i förhandlingsdelegationen för partihandelsavtalet.

På Jonnie Lindbloms arbetsplats jobbar lagerarbetarna tvåskift mellan 05.30 och 23.00 med ob-tillägg på mellan 40 och 100 procent för olika tider. Att jobba på ”röda dagar” är frivilligt och ger övertidsersättning.
Michael Sjörén förklarar varför vetot i arbetstidsfrågan är så viktigt för facket.
– Arbetsgivaren bestämmer nästan allt på jobbet. Denna lilla fråga som ger oss inflytande har blivit en principsak för oss.

Han har viss förståelse för Svensk Handels uppfattning att arbetstidsreglerna är gamla och behöver förändras.
– Vi ska titta på frågan. Om något behöver ändras är det en process som tar lång tid. Vi behöver också tänka till vad vi kan vinna i förhandlingarna om vi släpper något, säger Michael Sjörén.

Ett stort problem för Handels är att arbetsgivaren i vissa fall har möjlighet att byta till Transports avtal, som kan ge lägre kostnader. Michael Sjörén och Jonnie Lindblom betonar skarpt att LO-förbunden måste hålla ihop och inte låta arbetsgivare välja avtal som ger fackens medlemmar sämre villkor.
– Om arbetsgivaren kan avtals-shoppa har vi tappat det fackliga löftet. Det är för jävligt! säger Jonnie Lindblom.

Arbetstid på lager

Jobb efter klockan 18
bara om facket vill

Partihandelsavtalet mellan Handels och Svensk Handel säger att arbetstiden (40 timmar per vecka) i regel ska förläggas mellan klockan 07 och 18 på vardagar och mellan 07 och 12 på lördagar. I vissa fall kan arbetsdagen börja klockan 06.

Arbete utanför denna ram kräver att arbetsgivaren kommer överens med facket eller enskilda anställda. Detta kallas att facket har vetorätt mot förändringar i arbetstiden.

Skiftarbete kan dock förekomma. Partihandelsavtalet anger skifttillägg på mellan 40 och 100 procent för arbete utanför arbetstidsramen. Dessutom betalas skiftformstillägg på mellan 5 och 11 procent beroende på vilken form av skiftarbete som tillämpas.