I dag har vi enligt lag rätt till 25 semesterdagar. Semesterdagar som vanligtvis fördelas enligt följande: Sommar 20 dagar (fyra veckor). De resterande fem dagarna skall räcka till årets planer, måsten och drömmar.

För att belöna anställda, i likhet med anställningstidstillägget, tycker jag att man ska införa en (1) extra betald semesterdag efter fem år inom samma företag.

Inom handeln jobbar både unga och gamla. En extra dag skulle, tror jag, uppskattas av alla. Den kan göra så att man kan vara ledig vid till exempel lov, högtidsdagar, stängda skolor och dagis.

Vi har ju ett serviceyrke som innebär att vi alltid skall vara trevliga och på topp. Tempot i handeln och livet är i dag mycket högre än för några år sedan: du skall hinna med mera på kortare tid.

Obekväm arbetstid är inget ovanligt inom handeln. Människor behöver tid till att återhämta sig och umgås med familj och nära och kära. Livets pussel behöver ibland en extra bit att ta till när det verkligen behövs.

Det går inte att sticka under stol med att handeln inte är något högavlönat yrke, och för många är det inte ett alternativ att vara ledig utan ersättning. Därför tycker jag att man ska värna om varje individ och förhandla fram en extra dag i kollektivavtalet. Detta ska gälla ung som gammal.

Jag tror att alla inom handeln skulle tycka det var bra med extra semesterdagar efter fem års anställning. Med vårt lönesystem är vi ju ”fullbetalda” efter tre års branschvana. Det skulle bli som en morot för oss att stanna kvar!

Kina Månsson
Klubbordförande, Ica Supermarket Lilla Edet.