För att kontrollera att de anställda jobbar under schysta villkor har kampanjen Facket på vinterjobbet hållit på i 20 år. Stefan Mella är en av dem som åker ut till arbetsplatser och pratar med anställda. Han jobbar på LO-distriktet i Norrbotten, men har själv säsongsarbetat som kock och gillar att komma ut i ”verkligheten”.
– Det är väldigt mycket norrmän som handlar i butikerna. När vi var ute hade de sportlov så man fick tackla sig fram och de anställda hade inte så mycket tid att prata med oss, säger han.

I februari besöktes Hemavan, Lycksele, Storuman och Tärnaby. Som avslutning ordnade de en grillkväll. Ett 30-tal säsongare kom och åt hamburgare, diskuterade och ställde frågor, många om arbetsmiljö. I slutet av mars bär det av till arbetsplatser i Björkliden och Riksgränsen.

Mest problem hittar facket i restaurangbranschen. Ob som inte betalas ut, schemaläggning som inte följs, fel anställningsformer.
– Det återupprepas varje år tyvärr. Men en skillnad i år var att de anställda var mer välvilliga att prata med oss, säger Stefan Mella.