Till hösten/vintern öppnar Ikea i Borlänge och i morgon, torsdag, drar rekryteringen igång med en informationsträff för jobbsökare. 160-200 personer ska anställas. Varuhuschefen Johan Nestor lovar färre deltidare och inhoppare, och säger att minst 70 procent ska få tjänster på över 80 procent, vilket är drygt 30 timmar i veckan.
– Varuhuset är ett oskrivet blad så nu har jag alla möjligheter. Jag vill ha det bästa laget, och duktiga medarbetare får man om de känner trygghet, om de får en lön att leva av. Att ena veckan jobba 15 timmar, andra 20 och nästa vecka inte veta, det skapar en osäkerhet som gör att man inte engagerar sig lika mycket, säger Johan Nestor.

Det ska bara finnas tre sätt att vara anställd på – antingen heltid, drygt 30 timmar i veckan eller 8 timmar. 8 timmarskontrakten ska främst gå till dem som har en annan sysselsättning och kan jobba helger, exempelvis studenter.
– Vi i den centralfackliga gruppen är involverade i arbetet. Det handlar om att få höga kontrakt för de anställda, vara med vid tillsättningar av chefer och att starta upp facklig verksamhet i varuhuset, säger fackliga representanten Therese Möller.

Johan Nestor kommer närmast från jobbet som varuhuschef för Ikea i Örebro, som också jobbar aktivt med att ge de anställda fler timmar och fasta jobb.
– Framgångskonceptet är att ledningen och fackklubben samverkar. Den erfarenheten tar jag definitivt med mig, säger han.

I maj öppnar Ikea i Uddevalla, och som Handelsnytt skrivit om tidigare har nästan 75 procent av de anställda över 30 timmar. Där finns också bara tre anställningsgrader och man jobbar på flera avdelningar och i både butik och restaurang för att få ihop fler timmar.

Läs om hur de gjorde i Uddevalla!