Svensk Handels krav på ändrade arbetstidsregler i partihandelsavtalet har väckt ont blod på många lagerarbetsplatser.
– Om de släpper vetot vill inte jag vara klubbordförande. Vad ska jag säga till medlemmarna? Många kommer att gå ur facket, säger Therese Carlsson som leder klubben på El-Gigantens lager på Torsvik söder om Jönköping.

De flesta på lagret jobbar tvåskift måndag till fredag mellan 06 och 23.30. En mindre styrka jobbar ständig natt mellan söndag kväll och fredag morgon, enligt ett lokalt arbetstidsavtal. När kvällsskiftet jobbar över får de 100 procent ob-tillägg efter klockan 24.
– Det har vi förhandlat oss till tack vare vetot i avtalet, säger klubbens vice ordförande Jonathan Öberg.

En annan fördel är att jobb på röda dagar alltid är frivilligt och ger övertidsersättning. Om arbetstidsreglerna ändrades skulle arbetsgivaren kunna schemalägga personal på röda dagar. Kanske till lägre ob-ersättning än i dag.
– De skulle vara frestade att schemalägga oss på julen när vi har mycket att göra, tror Therese Carlsson.

Så värst stor makt anser klubben inte att de har i förhandlingarna om arbetstid. Senast nattarbetet förhandlades krävde facket att de anställda skulle jobba fyra nätter i veckan i stället för fem.
– Då hotade arbetsgivaren med att införa treskift och så fick de som de ville, suckar Therese Carlsson.

El-Gigantens lager hade tidigare transportavtalet, men bytte till partihandelsavtalet 2009 sedan LO avgjort en tvist mellan Handels och Transport. Enligt fackklubben blev skillnaden för de anställda inte så stor, men det retar dem att LO-förbunden inte kan komma överens, och att arbetsgivare i vissa fall har möjlighet att välja avtal.
– Det låter märkligt att arbetsgivare kan shoppa mellan avtal. LO måste bestämma var gränsen ska gå. Så kul är det inte att byta avtal, säger Jonathan Öberg.

Både han och Therese Carlsson anser att makten över arbetstiderna är värt att gå i strejk för om Handels och Svensk Handel inte kommer överens.
– Jag kan stå över semesterdagen och löneökningen på 700 kronor. Det är detta som är viktigt!

Läs tidigare aritkel:
Tuff förhandling om arbetstid på lager

Arbetstid på lager

Jobb efter klockan 18
bara om facket vill

Partihandelsavtalet mellan Handels och Svensk Handel säger i dag att arbetstiden (40 timmar per vecka) i regel ska förläggas mellan klockan 07 och 18 på vardagar och mellan 07 och 12 på lördagar. I vissa fall kan arbetsdagen börja klockan 06.

Arbete utanför denna ram kräver att arbetsgivaren kommer överens med facket eller enskilda anställda. Detta kallas att facket har vetorätt mot förändringar i arbetstiden.

Skiftarbete kan dock förekomma. Partihandelsavtalet anger skifttillägg på mellan 40 och 100 procent för arbete utanför arbetstidsramen. Dessutom betalas skiftformstillägg på mellan 5 och 11 procent beroende på vilken form av skiftarbete som tillämpas.