Två anställda på Ica Stinsen i Ljungbyholm ville ha fler timmar på schemat, men när deras kollega gick i pension fick de inte mer arbetstid. Tjänsten gick i stället till en som jobbat kortare tid, så Handels stämde butiken i Arbetsdomstolen.

Ärendet hann inte till huvudförhandling, i måndags kom parterna överens. Kompromissen innebär att de anställda går från 21 respektive 23 timmar i veckan till 26 respektive 32 timmar.
– Jag är grymt nöjd. Det blir en stor skillnad ekonomiskt, plus att jag lär mig mer på jobbet, säger Elin Eriksson som fick 32 timmar.
Att ha varit i tvist med sin egen chef i en mindre butik på en liten ort har lett till sömnlösa nätter, men nu lägger hon detta bakom sig.
– Nu är det kul att gå till jobbet igen. Jag har pratat ut med chefen och vi har avslutat det hela med en kram.

Handels har tidigare stämt flera butiker som inte gett deltidare fler timmar, men förlorat i Arbetsdomstolen. Eftersom detta fall inte avgjordes av domstolen utan genom förlikning ändrar inte utfallet praxis om deltidares rätt till fler timmar.
– Detta var en väldigt bra lösning, men den säger ingenting om hur domstolen skulle döma, säger Ellinor Gudmundsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd som drivit ärendet åt Handels.

Icachefen Anders Larsson vill inte ge några kommentarer.

Läs tidigare artikel: ”Deltidare utan mer tid – Icabutik stämd i AD”