Sällan drabbas handeln av att mer än 1 000 personer blir av med jobbet samtidigt. Men i september i fjol kom beskedet: Expert i konkurs. Drygt 800 fast- och 400 timanställda på de 73 butikerna som ägdes av Expert blev av med jobbet. Samtidigt blev läget ovisst för franchisebutikerna som plötsligt stod ensamma.

Nu har ett halvår gått. Några av butikerna som fick stänga har lyckats resa sig ur askan. På flera håll i landet har tidigare anställda vägrat arbetslösheten genom att ta över lokalerna och starta nya elektronikbutiker. Säffle, Hedemora och Hallunda är några.

Ett annat exempel är Expertbutiken i Gällivare. Lina Isaksson som hade jobbat där i nästan två år var inte beredd att ge upp jobbet när konkursen var ett faktum. I stället la hon ett bud på butikslokalen och inventeringen – och vann. Men med småbarn att ta hand om hemma ville hon inte starta egen butik.
– Så jag tog kontakt med Elgiganten centralt och kollade om inte det var någon som skulle kunna ta över butiken.

Inga problem, visade det sig. Elgigantens franchisetagare i Kiruna nappade på erbjudandet och tog över Gällivarebutiken. Ett par månader efter konkursbeskedet slog den nya butiken upp portarna. Då var det bara Lina Isaksson och en till Expert-kollega som jobbade där. Senare anslöt två till och i dag är alla fyra som jobbade i butiken innan tillbaka. Bara dåvarande butikschefen saknas.
– Produkterna och lokalerna är ju detsamma så det är inte så mycket som ändrats för oss. Vi har en ny färg och ett mycket starkare varumärke bakom oss, säger Lina Isaksson.

Hon är nu varuhuschef. Det blev en kort vända ut i arbetslösheten.
– Jag har alltid sagt att Expert inte blir av med mig så lätt. Nu kan jag i alla fall säga att huset inte blir av med mig så lätt.

Läs om tre andra Expertanställdas väg ur konkursen!

Pär Johansson, 49 år, jobbade på Experts lager Skillingaryd. Lagret gick inte i konkurs, men stängde i och med att Expert var enda kunden:
”1,5 år före konkursen flyttade Experts lager från Norrköping till Skillingaryd. Jag tänkte, jag flyttar med. Jag är ensamstående, trodde jobbet var säkert och det tar inte lång tid att åka och hälsa på föräldrarna. Det är 17 mil och E4 hela vägen. Det var bara jag som flyttade, några andra veckopendlade.
Det blev inte riktigt som jag tänkt precis. Jag har fått en jobbcoach och söker lagerjobb. Till ett jag sökte var det 700 sökande och de ville ha en som kunde tyska. Det kan jag inte. Till sommaren hoppas jag att det behövs extra folk så man får in en fot någonstans. Det var så jag kom in på Expert.
Jag tänker försöka bo kvar. Det finns inte jättemycket att göra, men jag är inte mycket för uteliv eller så beroende av folk.
Jag saknar mest arbetskompisarna, vi var ett bra gäng, jag trivdes. Vi umgicks mest på jobbet, men var ute och spelade bowling någon gång.”

Lars Nilsson, 45 år, Expert Växjö. ”Nu får det räcka med elektronik”, sa han till Handelsnytt när Expert gick i konkurs. Då hade han tidigare drabbats av Onoffs konkurs:
”Vid konkursen var man nere i botten. Så trött på alltihop. Det blev en naturlig reaktion att säga ”aldrig mer elektronik”. Men nu är jag timanställd på Siba, sen årsskiftet. De ringer på morgonen och frågar om jag vill jobba. Förra veckan hade jag inga timmar alls, veckan innan jobbade jag hela veckan. Jag ska till butiken i Kalmar och jobba i helgen. Jag har också jobbat en helg i Halmstad. Det blir lite åkande fram och tillbaka, men det funkar väldigt bra.
Siba påminner mycket om Onoff. Det är ett bra företag att jobba i och arbetskamraterna är mycket trevliga, så man har fått säljarkänslan tillbaka.
Nu är det bara att jaga tillbaka den där fasta tjänsten som man hade i åtta år. Jag har sökt en hel del andra jobb, som vaktmästare och på Biltema och så. En jobbcoach har hjälpt mig.
Men det är tufft att komma in, det är mycket arbetslösa i dag.”

Jenny Björfeldt, 34 år, Expert Karlstad:
”Jag var föräldraledig med min son Emil vid konkursen. I höst ska jag förhoppningsvis börja plugga konsumenträtt. Man kan säga att jag går över till ”andra sidan”, till kundernas. Kommer jag inte in tänkte jag starta eget. Jag syr mössor, klänningar och byxor, men i dag bara som hobby.
Gubben jobbade också på Expert, likadant med syrran och hennes gubbe. Min gubbe blev headhuntad med en gång och jobbar med vitvaror på Elon. Hade båda varit arbetslösa hade jag fått ställa om och söka jobb i stället. Min syster är föräldraledig och planerar studier inom vården. Hennes gubbe har precis börjat jobba som utbildare.
Konkursen var chockerande, men jag hade jobbat där i tio år och blivit så bekväm, det var dags att göra något nytt. Från Expert har jag med mig allt jag lärt mig om kundkontakt, man träffar så otroligt många människor. Jag ser ljust på framtiden.”

Fakta

Franchisetagarna kämpar vidare

Experts tidigare franchisetagare tycks klara sig på egen hand. Av 63 butiker har bara tre fått stänga. I Trelleborg fick tre anställda gå och i Östersund sades ett 20-tal upp när två butiker slog igen.

48 butiker går nu i stället under Audio Video eller Digitalbutikernas flagg. Andra är franchisetagare till Elgiganten och Euronics.

Franchisetagare är egenföretagare som mot en avgift får använda till exempel Experts varumärke och koncept för att sälja varor.