När man lyssnar till Cornelia Persson är det svårt att förstå att hon aldrig ens gått i ett demonstrationståg. Att hon för bara två år sedan varken var fackligt eller politiskt engagerad. Att hon i stället för att bära plakat jobbade på 1:a maj.

Nu har hon en mängd fackliga uppdrag, sitter i styrelsen för Socialdemokraternas Handelsförening, har avslutat en två veckors facklig utbildning på Runö och är inhoppande klubbordförande på sin arbetsplats, modeavdelningen på varuhuset Åhléns i Malmö.
– Det är en svår balansgång för jag vill inte göra någonting halvdant utan helhjärtat, säger hon.

När jag frågar henne om vad hon gör när hon slappar får hon tänka länge. Sedan kommer hon fram till att ju mer engagerad och ju mer kunskap hon får desto mer ser hon hur samhället fungerar. Det kan man liksom inte släppa.
– Man bär det med sig. I bakhuvudet liksom, hela tiden säger hon.
Så nej. Cornelia Persson slappar inte.

Det fackpolitiska intresset finns i blodet. Men det fick Cornelia Persson inte reda på förrän det redan hade börjat pulsera.
– Mina föräldrar är ju inte alls engagerade. Men min farmor och farfar var. Farfar var skyddsombud på Skanska. Han har gått bort nu, men han var stolt när jag tog över flaggan.
Cornelia Persson är uppväxt i Kulladal i Malmö där självaste Folkhemsskaparen socialdemokraten Per Albin Hansson föddes. Helt ensam byggde han ju förstås inte Folkhemmet.
– Det är just det. Solidariteten. Att vi tillsammans är starka. Det tror jag verkligen på. Jag har själv fått ett självförtroende av att träffa likasinnade och tillsammans påverka samhällets riktning.

Inför 1:a maj har hon varit med och bjudit in till Handels S-förenings brunch på ett hotell i Malmö. Där ska de snacka plakattext, demonstrationstaktik och framtid. Tåget går från centrala Malmö till Folkets Park. I parken kommer Handels partytält finnas. Självklart kommer Cornelia vara på plats och informera om facket.
 
Vad är det så som ska stå med röda bokstäver?
– Helt klart någonting om ungdomar och trygga jobb. Kanske trygga jobb ger trygga människor, säger Cornelia Persson som när intervjun gjordes hade några dagar på sig att vässa texten.

Fakta

Cornelia Persson

Arbetsplats: Åhléns och uppdrag inom Handels och Socialdemokraterna.
Ålder: 23 år.
Bor: Malmö.
Aktuell: Gör 1:a maj-premiär.