– Det är bra. Då får man väl lönehöjning varje år och så. Ob-har vi, säger Emil Tönnermark som jobbar på Gant i Halmstad.
Emil Tönnermark är 21 år och har jobbat heltid på Gant i drygt fyra månader. Innan dess jobbade han extra. Så fort han fick heltid gick han med i facket. Råden att göra det kom från mamma och butikschefen.
– Jag har ett vikariat nu, får jag inte förlängt, riskerar jag att bli arbetslös och jag har precis flyttat hemifrån. Via Handels kan man kanske få inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Men medlemsavgiften är dyr. Men man får väl igen det om det händer någonting, säger Emil Tönnermark.

Enligt Handels ombudsman Jannika Fahlander följer arbetsvillkoren på Gant i mångt och mycket Handels avtal redan i dag.
– Men det är en trygghet för de anställda att ha ett juridiskt bindande avtal, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels.

Även Gant är nöjda med avtalet.
– Vi är glada att vi nu ska teckna kollektivavtal. Att vi inte gjort det tidigare beror på att vi inte haft så många egenägda butiker i Sverige utan majoriteten av dem har varit franschiseägda. Det känns självklart att vi ska ha avtal, säger Johan Pagi, personalchef på Gant Sweden.

En skillnad är att Gant följt lagen om anställningsskydds regler för tidsbegränsade anställningar. Enligt las ska en person som, under en femårsperiod, haft en tidsbegränsad anställning i mer än 2 år tillsvidareanställas. Enligt Handels detaljhandelsavtal är det 1 år.

Gant kommer att informera sina anställda i början av maj.

Fakta:

Börjar gälla nästa år

Kollektivavtalet börjar gälla 1 januari 2014. Det beror främst på att Gant i dag har ett jämförbart försäkringspaket hos ett annat försäkringsbolag som gäller fram till årsskiftet.

Gant har 29 butiker i hela landet. Majoriteten är heltidsanställda. De som jobbar extra är i regel studerande.